in

Osmoro dece otrovalo se u Trebinju, sumnja se na hlor iz bazena

Osmoro dece otrovalo se u Trebinju, sumnja se na hlor iz bazena

Osmoro dece je smešteno u bolnicu u Trebinju zbog znakova trovanja, potvrdila je načelnica Odeljenja za pedijatriju Ljiljana Buha. Pretpostavlja se da su se deca otrovala hlorom iz vazduha.

Prema rečima Buhe, sva deca su boravila u Gradu Sunca u Trebinju, ali nije želela da potvrdi medijske navode da se radi o trovanju hlorom.

„Deca su uzrasta od pet do osam godina i po dvoje ih je iz Podgorice, Herceg Novog i Beograda, a jedno dete je iz Dervente“, navela je Buha.

Zdravstveno stanje dece je stabilno, ali će ona iz predostrožnosti do četvrtka biti zadržana na posmatranju.

„Jedno dete je na malim dozama kiseonika, a dete koje je bilo na intenzivnoj nezi je prebačeno na pedijatriju jer je bolje“, navela je Buha.

Ona je istakla da kod dece nisu primećeni znaci pogoršanja u odnosu na sredu popodne, kada su smeštena na pedijatrijsko odeljenje trebinjske bolnice.

Deca će biti zadržana na posmatranju u slučaju da je inhalacija bilo kakvog toksina napravila oštećenja koja se mogu javiti posle šest do 24 sata, objasnila je Buha.

Prema njenim rečima, dvoje dece će tokom večeri biti prebačeno u Podgoricu jer roditelji žele da tamo nastave lečenje, pošto su u Trebinje došli samo na jedan dan.

Deca su smeštena u trebinjsku bolnicu zbog znakova trovanja inhalacionim agensom, sa simptomima kašlja i otežanog disanja, pošto su boravila u trebinjskom turističkom komplekstu Grad Sunca.

Sumnja se da je prekomerna količina hlora u vazduhu izazvala trovanje na takozvanom dečjem jezeru, jednom od bazena u kompleksu. Mediji pišu da se incident desio zbog prekida u napajanju strujom.

Tagovi