in

Osmani: OEBS i NATO da odigraju svoju ulogu kada je u pitanju podrška Ukrajini

Osmani: OEBS i NATO da odigraju svoju ulogu kada je u pitanju podrška Ukrajini

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju OEBS Bujar Osmani je u Briselu, pred Severnoatlantskim savetom NATO, istakao značaj saradnje te dve međunarodne organizacije u očuvanju evropske bezbednosti.

„Veoma mi je drago što je prošle godine u Madridu usvojen Strateški koncept koji kristalno jasno pokazuje da NATO namerava da ojača našu zajedničku ‘koordinaciju i saradnju’. Kao predsedavajući OEBS, uveren sam da svi možemo imati koristi od ove saradnje, jer radimo na tome da doprinesemo procesima bezbednosti i stabilnosti u Evropi i svetu“, rekao je Osmani.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, koja ove godine predsedava OEBS-om, rekao je da će fokus predsedništva biti na ljudima i na vrednostima i principima OEBS koji su narušeni ruskom agresijom na Ukrajinu.

„Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu uzdrmala je stubove naše bezbednosti“, rekao je Osmani i dodao da će Ukrajina ostati glavni prioritet i ključno bezbednosno pitanje.

Predsedavajući OEBS je naglasio da agresija na Ukrajinu mora da prestane, kao i da su smrt civila i razaranja neprihvatljivi, a okarakterisao je posledice i cenu ovog rata za celu Evropu i ceo region OEBS-a kao žalosne i nepodnošljive.

Osmani je, u predstavljanju programa predsedavanja OEBS-om pred Severnoatlantskim savetom NATO, pomenuo ulogu te dve organizacije u promovisanju kontrole naoružanja i izgradnje poverenja i bezbednosnih mera.

„Obe organizacije treba da odigraju svoju ulogu kada je u pitanju podrška Ukrajini, ali i drugim zemljama učesnicama ili partnerima. Oni imaju neophodne alate i mehanizme da doprinesu većoj bezbednosti i stabilnosti“, naglasio je Osmani, a prenela pres služba Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Tagovi