in

Oružane snage Hrvatske u ozbiljnom problemu sa samohodnom haubicom

Oružane snage Hrvatske u ozbiljnom problemu sa samohodnom haubicom

Oružane snage Hrvatske imaju ozbiljne probleme sa svojom najmodernijom samohodnom haubicom PzH-2000 jer je Vlada u Zagrebu kupila malo municije i uglavnom malog dometa, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Portal se poziva na tvrdnje hrvatskog predsednika Zorana Milanovića iz Petrinje koji je rekao da Hrvatska ima nedovoljno municije za te haubice, a i da ono što poseduje ima domet „samo od 16 ili 17 kilometara“.

Milanović tvrdi i da je u vreme dok je on bio premijer, nabavljena i municija koja se tada mogla naći na tržištu, kao i da je određena količina municije ostala i iz rata, ali je indirektno potvrdio da hrvatska Vlada suštinski još nije ostvarila Dugoročni plan razvoja oružanih, jer je opremanje savremenom haubicom kalibra 155 milimetara predviđalo i povećanje domet artiljerije na 40 kilometara.

Ugovor o isporuci 16 polovnih samohodnih haubica PzH-2000 sa stokova nemačke vojske potpisan je krajem 2014. u vreme dok je Zoran Milanović bio premijer, isporučene su 2017, a prvi put su korišćene na vojnoj vežbi 2018. godine.

„Hrvatski artiljerci šest godina posle isporuke i dalje koriste najstariji model granata kalibra 155 milimetara za haubice PzH-2000. Radi se o projektilima M107 čiji je domet sa maksimalnim barutnim punjenjem 24 kilometara. Projektil je nastao daleke 1959. godine“, piše portal i dodaje da je teoretski maksimalni domet te haubice čak 67 kilometara.

Portal podseća da Oružane snage Hvatske upotrebljavaju 13 samohodnih haubica PzH-2000, od čega je 12 u operativnoj upotrebi a jedna se koristi za obuku vozača. Preostale tri nabavljene su za rezervne delove.

I pored nedostatka municije, nemačke haubice su i dalje oruđe cevne artiljerije sa najvećim dometom u aktivnom delu hrvatske vojske.

Pored nemačkih, Hrvatska ima i osam samohodnih haubica 2S1 Gvozdika sovjetske proizvodnje i 20 oruđa D30, oba kalibra 122 milimetra i sa maksimalnim dometom od oko 15 kilometara.

Tagovi