in

Orlić ceo parlament stavio pod skute predsednika svoje partije

Stranka slobode i pravde (SSP) je, povodom izjave predsednika Skupštine Vladimir Orlića da će to telo sprovoditi politiku koju predstavlja predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, saopštila da je tim rečima “ceo parlament stavio pod skute predsednika svoje partije i države, odnosno vlade”.

borko stefanović n1

„Samo jednom rečenicom – da će Narodna skupštiti „sprovoditi“ politiku Aleksandra Vučića – novi predsednik parlamenta Vladimir Orlić uradio je upravo ono što nikako nije smeo. Ukinuo je jednu od osnovnih funkcija Skupštine, a to je kontrola izvršne vlasti“, poručio je SSP.

Ta stranka dodaje da „umesto da u novom sazivu zauzda sve zbog čega je prethodni i skraćen vanrednim parlamentarnim izborima, Orlić je ovim stavom pogazio osnovni smisao podele vlasti, u kome Skupština kao zakonodavna vlast ograničava i kontroliše Vladu i izvršnu vlast, a ne obrnuto“.

„Štaviše, Orlić sa funkcije predsednika Skupštine ne sme čak ni da favorizuje nijednu politiku, osim kada siđe u poslaničke klupe i obrati se kao poslanik. Na funkciji predsedavajućeg njegova je jedina dužnost da vodi sednicu tako da svim poslanicima obezbedi da slobodno govore, a svakog ko ih u tome sprečava ili vređa, pa tako i ako je član Vlade, da opomene i udalji sa sednice“, istakao je SSP.

Povodom Orlićeve izjave da će se u Skupštini sprovoditi politika koju predstavlja predsednik države i SNS Aleksandar Vučić, jer se tako pokazuje uvažavanje narodne volje, ranije su se oglasili i potpredsednici Skupštine Zoran Lutovac i Borko Stefanović, koji su je, takođe, oštro osudili.

Tagovi