in

Organizatori antimakedonskih kampanja iz Bugarske u vezi sa Moskvom

Organizatori antimakedonskih kampanja iz Bugarske u vezi sa Moskvom

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da su pojedini organizatori antimakedonskih kampanja iz Bugarske povezani sa ruskom obaveštajnom službom i zatražio od vlade da zabrani ulazak u zemlju za nekoliko bugarskih državljana zbog njihovih postupaka.

On je rekao da je zatražio da nekim bugarskim državljanima bude zabranjen ulazak zbog postupaka protiv Severne Makedonije, na konferenciji za novinare posle sednice Saveta bezbednosti, na čijem dnevnom redu je bila bezbednosna situacija u zemlji i u evroatlantskom regionu.

„Moj predlog vladi, koji sam izneo i na sednici, da u skladu sa odredbama Zakona o strancima da se zabrani ulazak u našu zemlju poslaniku Evropskog parlamenta iz Bugarske i za još nekoliko lica, državljana Bugarske, zbog postupaka koje su ranije preduzeli i još ih preduzimaju protiv naše zemlje“, rekao je Pendarovski.

Podsetio je da je prošle godine trojici bugarskih državljana otkazan boravak u Severnoj Makedoniji.

„Jedan od njih je posebno glasan o događaju 4. februara. Druga dvojica su bili kobajagi novinari, njihov boravak je otkazan i zabranjen im je ulazak u Makedoniju narednih šest meseci. Bilo je reakcija. Ne mogu da ulazim u detalje, samo ću reći da su neke od ovih struktura i lica povezane sa ruskom obaveštajnom službom“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije nije želeo da imenuje o kojim se bugarskim državljanima radi, ali lokalni mediji navode da je pomenuti bugarski evroposlanik verovatno Angel Džambaski, a onaj sa zabranom ulaska koji je sada posebno glasan, kako je rekao Pendarovski, verovatno je predsednik bugarske fondacije „Makedonija“ Viktor Stojanov.

Pendarovski je istakao da su zakonski uslovi za izricanje takve mere postojali i ranije i citirao sva tri uslova: pretnja javnom redu, pretnja nacionalnoj bezbednosti ili pretnja međunarodnim odnosima zemlje.

„U principu to znači, konkretno, ako se takva lica nalaze van zemlje, neće im biti dozvoljen ulazak, a ako su već unutra, njihov boravak će biti otkazan i biće proglašeni personama non grata“, istakao je predsednik Severne Makedonije.

Rekao je da je poseban fokus na sednici Saveta za bezbednost bio na „najnovijim dešavanjima u odnosima sa Bugarskom“ i da „povod za to nije bio samo nemili događaj u Ohridu (gde je prošle sedmice pretučen sekretar Bugarskog kluba), jer je to samo mali deo celog mozaika“.

Prema dostupnim analizama i saznanjima nadležnih organa, kako je rekao Pendarovski, radi se o organizovanim aktivnostima struktura u susednoj Bugarskoj, koje su posebno aktivirane nakon usvajanja evropskog pregovaračkog okvira u julu prošle godine.

„Iste ove strukture su već mobilisane, i logistički i finansijski, da podrže organizovani dolazak nekoliko ljudi u Skoplje 4. februara, kada obeležavamo rođendan Goceta Delčeva. Prema svim procenama, to će biti događaj visokog bezbednosnog rizika i nadležni organi ne mogu i neće biti samo nemi posmatrači šta će se dešavati“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je poručio, kako je rekao, nadležnim institucijama u Bugarskoj, koje nisu deo ovih scenarija da politički izoluju ljude koji ne žele dobrosusedske odnose, kao što to već rade u njegovoj zemlji.

„Mi to radimo i uradićemo to u našoj zemlji. Makedonija nije vaš neprijatelj, međutim, ova država ima zakone, ima dostojanstvo, a kada se te granice pređu, mi ćemo uvek reagovati da se zaštitimo“, rekao je Pendarovski.