in

Orban i Nehamer ocenili da je saradnja Srbije, Austrije i Mađarske uspešna

Orban i Nehamer ocenili da je saradnja Srbije, Austrije i Mađarske uspešna

Austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban su u Beču, na trećem samitu sa Srbijom o pitanju migracija, ocenili saradnju tri zemlje kao uspešnu i ukazali da sistem azila EU nije funkcionalan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nehamerom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Orban je rekao da je politika Mađarske jednostavna, da niko ne sme da stupi na njenu teritoriju pre okončanja postupka o azilu.

„To bi trebalo da primene i druge države, ali mnoge to ne čine. EU je donela odluku o kvotama za migrante (po državama), to dovodi do stvaranja migrantskih geta i logora. Mađarska ima efikasan sistem, i nećemo da ga zamenimo neefikasnim modelom EU. Nećemo prihvatiti obavezujuće kvote i nećemo imati logore i geta migranata“, kazao je Orban.

On je ponovo istakao da Mađarska „štiti od ilegalnih migranata celu EU“, navodeći da je na spoljnim granicama Unije „zaustavljeno 330.000 ilegalnih migranata, od čega 270.000 samo na srpsko-mađarskoj granici“.

„Mi štitimo Evropu od migracionog pritiska, Austrija, Nemačka i Holandija bi imali stotine hiljada migranata više nego danas bez (delovanja) Mađarske i Srbije“, naveo je.

Dodao je da se Mađarska „ne brani samo od migranata, nego i od Brisela“, jer EU „nema hrabrosti da uvede“ one mere koje primenjuje Budimpešta.

„Mi ovde u Beču imamo dobar ručak i kafu, ali zamislite kako razmišlja neki migrant koji živi sa dva, tri dolara na dan, kada čuje na radiju ili od nevladinih organizacija Džordža Soroša da se u Briselu priča da će članice EU da podele među sobom nelegalne migrante. Šta mislite, da li će on ostati kod kuće ili će probati da uđe u EU“, rekao je Orban.

On je zahvalio Vučiću i Nehameru za saradnju u prethodnim godinama u borbi protiv ilegalnih migracija.

Nehamer je rekao da su Austrija, Mađarska i Srbija saveznici u borbi protiv ilegalne migracije, i da to uključuje borbu protiv organizovanog kriminala i krijumčeranja ljudi.

„To je potrebno jer sistema azila EU ne funkcioniše i zato je bitno da bilateralno dobro sarađujemo jer su naše zemlje teško pogođene ilegalnom migracijom“, kazao je austrijski kancelar.

Naveo je da je Austrija sa Mađarskom i Srbijom „uspela da zaustavi trend“ naglog priliva migranata u EU i zahvalio Beogradu na uvođenju viznog režima za Indiju i Tunis, ocenivši da je to dovelo do znatnog smanjenja broja ilegalnih migranata u njegovoj zemlji.

Nehamer je rekao da će Austrija, Mađarska i Srbija nastaviti policijsku saradnju, koja je, kako je naveo, u središtu memoranduma tri zemlje o razumevanju koji danas potpisuju resorni ministri.

Nehamer, Orban i Vučić prvi put su se u tom formatu sastali u oktobru prošle godine u Budimpešti, a drugi samit su održali u Beogradu mesec dana kasnije, kada su potpisali Memorandum o borbi protiv ilegalnih migracija.