in

“Oprostite što smetam, ne mogu disati”: Protest u Zagrebu zbog smrti novinara

“Oprostite što smetam, ne mogu disati”: Protest u Zagrebu zbog smrti novinara

U Zagrebu je u podne počelo okupljanje na protestu Hrvatskog novinarskog društva zbog tragične smrti novinara Vladimira Matijanića u avgustu prošle godine u Splitu, zbog čega strukovno udruženje traži ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Novinar portala Indeks Vladimir Matijanić je preminuo pošto pet dana nije dobio adekvatnu medicinsku pomoć.

Skupom pod nazivom „Oprostite što smetam, ne mogu disati“, što su Matijanićeve reči koje je uputio u jednom od poziva medicinskim službama, strukovno udruženje upozorava da neće prećutati zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro.

HND je uoči protesta istakao da i ovom akcijom istraje na zahtevima postavljenim u peticiji koju je potpisalo gotovo 5.000 građana u kojima se traži da nova, nezavisna komisija sprovede istragu i utvrdi postoje li propusti u lečenju Matijanića. U saopštenju se ističe da Beroš treba da odstupi s pozicije, jer on ne vidi ništa sporno u propustima sistema kojim upravlja.

Novinarsko udruženje ističe da nije reč o protestu protiv osoblja zdravstva, jer su i oni žrtve sistema koji ne funkcioniše i sve manje ih ostaje da radi u Hrvatskoj.

Strukovna organizacija novinara naglašava da protestuje „protiv sistema koji je ubio kolegu Vladimira Matijanića“, zahteva nezavisnu istragu okolnosti njegove smrti i ostavku ministra zdravstva.

Posle okupljanja ispred sedišta HND u centru Zagreba, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradsim ulicama do Gornjeg grada na Markovom trgu, gde su sedišta vlade i Sabora.

Uoči protesta, ministar Vili Beroš ocenio je HND da koristi smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva.

„Moju ostavku možete tražiti, ali nemojte kao novinari koristiti smrt svog kolege za neke druge političke ciljeve“, napisao je u saopštenju.

On je naveo da su o smrti novinara „stručna mišljenja transparentno iznela i javno objavila sva za to nadležna stručna i državna tela“.

„Zaključeno je da je hrvatski zdravstveni sistem u potpunosti bio na dispoziciji korisniku zdravstvene zaštite, uz uočene određene propuste na nivou individualne odgovornosti, zbog čega je predmet, u skladu s procedurom, upućen nadležnim i merodavnim institucijama“, naveo je Beroš.

Novinar portal Indeks Vladimir Matijanić umro je u Splitu u avgustu prošle godine od bolesti povezanih s teškim posledicama kovida-19. Prethodno je danima tražio pomoć splitskih lekara, a mediji su objavili potresne audio snimke njegovih razgovara s lekarima splitske bolnice i hitne službe.

Novinari mesecima upozoravaju da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć i da je reč o nesavesnom lečenju. Stručna komisija Ministarstva zdravstva zaključila je da u pružanju medicinske pomoći nije bilo značajnijih propusta.