in

Opozicija u više kolona – prednost ili mana?

Listi kandidata za predsednika Srbije na predstojećim izborima dodato je danas još jedno ime – Milica Đurđević-Stamenkovski najavljena je kao kandidat Srpske stranke Zavetnici. Ona je sada već sedma osoba koja namerava da učestvuje u izborima za predsednika republike, a da partije vladajuće kolacije još nisu objavile svog kandidata. Raznorodnost opozicione političke scene u Srbiji je takva da je jedinstven kandidat nemoguća misija.

Svečanom skupštinom Srpska stranka Zavetnici proglasila je svog kandidata za predsednika. Milica Đurđević-Stamenkovski kaže da nikog drugog iz opozicije, ako do drugog kruga dođe, neće podržati.

„Nikada ne bih sugerisala bilo kome da da glas nekim drugim kandidatima jer meni savest nalaže da mogu da budem odgovorna i da dajem reč samo za sebe“, kaže Đurđević-Stamenkovski.

Ova kandidatura je najmanje četvrta na desnom krilu opozicije Srbije i sedma uopšte. Svoje predsedničke kandidature do sada su objavili Boško Obradović, iz Srpskog pokreta Dveri, Miloš Jovanović ispred koalicije NADA, i Miloš Vacić iz Srpske desnice. U nedelji iza Ujedinjena Srbija je istakla Zdravko Ponoša kao kandidata za predsednika, nešto ranije najavio se i novinar Srđan Škoro. Tu je i Nikola Sandulović iz Republikanske stranke. Lista verovatno nije konačna.

Dobrica Veselinović iz pokreta “Ne davimo Beograd” i koalicije “MORAMO” kaže da odluka o predsedničkom kadnidatu još nije pala.

“Nismo doneli odluku, videćemo još. Meni je žao što ti razgovori nisu krenuli, a da imamo jednostrano proglašenje od strane jedne koalicije, ali videćemo”.

N1: Da li to znači i da bi koalcija Moramo mogla da ima izbaci svog kandidata?

Veselinović: Da.

Opozicija ne samo što ide sa više predsedničkih kandidata, već ide i u nekoliko kolona. I to može da bude i dobro.

“U ovakvoj opoziciji koja je prilično heterogena, teško je očekivati jednu listu. One su neminovnost, ali ne treba preterivati sa njima. Eventualno, dve liste opozicije su sasvim dovoljne, ali ih neće biti dve, očigledno”, kaže programski direktor Demostata Zoran Panović.

Koalicija na vlasti gleda da, na predsedničkim izborima, ne rasipa glasove a na parlamentarne ide sa više lista. I za sve to postoji dobar razlog – naime politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da je režim u nekoj vrsti defanzive.

“Pokazalo se da je snaga SNS-a i Vučića više posledica slabosti opozicije. Ne verujem da će biti promena kakve priželjkujemo, iako bi drugi krug bio ozbiljna promena. Promena bi bila pobeda opozicije na parlamentarnim izborima, vođstvo na predsedničkim izborima i pobeda u Beogradu. Ne verujem da ćemo se probuditi u takvoj Srbiji, ali neće biti ni sasvim isto. Biće izvesnih pomaka. Konkretno, određenog slabljenja ove apsulutno svevlasti Vučića i SNS”, ističe Vukadinović.

Svog kandidata nije istakla vladajuća Srpska napredna stanka. Malo ko misli da će se iko iznenaditi kada budu imenovali kandidata.