in

Opozicija o ranjavanju mladića kod Štrpca: Odraz Kurtijeve politike

Opozicija o ranjavanju mladića kod Štrpca: Odraz Kurtijeve politike

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je ranjavanje dečaka i mladića srpske nacionalnosti u Gotovuši kod Štrpca, za koje je osumnjičen pripadnik kosovskih bezbednonih snaga, najbolji dokaz u kakvim uslovima živi srpski narod na Kosovu.

Ta stranka je u saopštenju navela da se dečiji život na Badnji dan umalo ugasio „zbog bezumne mržnje koja vlada Kosovom i 23 godine posle rata“.

Ocenili su i da je to što se dogodilo „najbolji pokazatelj do čega dovodi stalno podizanje tenzija i izazivanje konflikata od strane (premijera Kosova) Aljbina Kurtija i njegovih saradnika“.

„Jedini način za normalizaciju ne samo odnosa Beograda i Prištine, već pre svega za normalizaciju života za Srbe, ali i Albance na Kosovu, jeste promena odnosa međunarodne zajednice prema onima koji konstantno sprečavaju da do normalizacije dođe“, dodala je SSP.

Naveli su da je „neophodno momentalno ispunjenje svega što je do sada dogovoreno“ i, kako su ukazali, potom nastavak razgovora dve strane kako bi se u potpuno drugačijoj atmosferi nastavilo sa izgradnjom poverenja i suživota dva naroda“.

„Ukoliko do toga ne dođe, pitanje je dana kada će se desiti nešto slično onome što se desilo u Gotovuši kod Štrpca, ali sa fatalnim posledicama“. dodao je SSP.

Ponoš: Ranjavanje mladića kod Štrpca odraz Kurtijeve politike

Predsednik pokreta „Srbija – Centar“ (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je da je ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca „odraz politike“ premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ponoš je na Fejsbuku naveo i da bi „Kurti da zabašuri stvar tako što osudi napad“. Naveo je i da je, kad predstavnik Kurtijevih snaga reda puca na decu samo zato što su Srbi, onda je to i njegova odgovornost.

„To je odraz tvoje politike koju si mu sipao u glavu dok si mu davao oružje u ruke. A ti bi s tom politikom u Savet Evrope“, napisao je Ponoš.

U Gotovuši kod Štrpca, dok su nosili badnjak, ranjeni su Stojan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21), a za napad se sumnjiči pripadnik kosovskih bezbednosnih snaga.

POKS: Smišljeno pravljenje atmosfere straha i nesigurnosti za Srbe

Prebijanje Srba i pucanje na njih se događa na celom Kosovu i Metohiji i nisu izuzeci, nego smišljeno pravljenje atmosfere straha i nesigurnosti za srpsko stanovništvo, saopštio je potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović.

„Kao potpredsednik Skupštine Srbije, tražiću hitnu sednicu na kojoj će se raspravljati o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, koji je ništa bolji od položaja Jevreja u nacističkoj Nemačkoj“, tvrdi Mihailović.

On smatra da „najnovije premlaćivanje člana POKS iz opštine Vitina od strane sedmorice Albanaca i pokušaj premlaćivanja njegovog brata koji je uspeo da pobegne, ne može proći nekažnjeno i bez reakcije države Srbije“.

Mihailović poručuje da se napadi podstaknuti ekstremističkim govorima Aljbina Kurtija, prepunim mržnje prema Srbima, moraju zaustaviti.