in

Opozicija najavljuje nov oblik protesta, sa bine se čulo “nemojte ovo zeznuti”

Opozicija najavljuje nov oblik protesta, sa bine se čulo “nemojte ovo zeznuti”

Dan posle šeste šetnje protiv nasilja odjekuje poruka da građani očekuju da vlast u toku sledeće nedelje ispuni ono što se u mirnim i masovnim okupljanjima od nje zahteva.

Opozicija najavljuje novi oblik protesta, ako se to ne desi, ali ne otkriva šta taj novi oblik konkretno podrazumeva.

Reakcije najviših državnih zvaničnika za sada nema.

“Studente baš briga, studenti gledaju samo svoj interes, e pa ja sam došao ovde da vam kažem da to nije istina, studenti ne ćute. Pogledajte, ne ćutimo više jer je ovo naša država i naša budućnost je u pitanju”, kazao je na protestu student Filozofskog fakulteta Vanja Đurđić.

A da li su studente koje ne ćute čuli oni zbog kojih su progovorili i da li će oni, možda, reći da su studenti u pravu?

“Donosioci odluka su čuli naše zahteve i zahteve našeg naroda, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni vidimo se sledeće nedelje na istom mestu, živela Srbija”, poručili su studenti.

Sa fokusom na stanje u obrazovnom sistemu, građani su i šesti put šetali protiv nasilja.

A ako bude moralo da se šeta i sedmi put, to jest ako svi zahtevi ne budu ispunjeni, kažu, protest će dobiti novi oblik.

“Govorilo se o radikalizaciji protesta, a ja bih voleo da izbegavamo taj termin. Dakle, naše društvo je obolelo od viška slobodnih radikala koji su nam oteli i ovo društvo i ovu zemlju i od nje napravili jedan brlog u kome niko pristojan više ne želi da živi. Mislim da se radi ovde o podizanju ovih aktivnosti na viši nivo, u čemu će naravno učestvovati i građani, ali će podrazumevati i veći stepen žrtve opozicionih poslanika”, kazao je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Sledeće nedelje biće nastavljena i sednica Narodne skupštine posvećena bezbednosnoj situaciji u zemlji. Na dnevnom redu poslednja, četvrta tačka, smena ministra policije.

“Verujem da mi sada ulazimo u jednu odlučujuću nedelju, kada očekujemo da od vlasti dobijemo finalne odgovore. A ako se to ne desi onda ćemo mi kao predstavnici opozicije i tehnički organizatori protesta ponuditi nekakva sledeća rešenja i okvirni plan o kome se sada razgovara”, rekao je Nebojša Zelenović.

A sa nacionalne frekvencije, koja je zbog svog rijaliti programa na listi zahteva, stiže poruka da, kako kažu, hejterska opozicija huška na zlo i sukobe i ne želi dijalog na koji, kako objašnjavaju, predsednik konstantno poziva.

“Kažu ne dolaze u obzir razgovori već vlast mora da ispuni sve naše zahteve. A njihov jedini zahtev je otkinuti glavu Aleksandru Vučiću, zabraniti Vučiću da se bavi politikom da bi oni možda mogli da pobede na izborima. A da li znate zašto to rade Jovana? Znaju za najnovija istraživanja, znam i ja lično sam ih video, u poslednjih mesec dana poverenje u Vučića i SNS-a je nikada veće”, rekao je na TV Pink glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Predsednik i premijerka ovoga puta nisu, za sada, komentarisali ni brojnost ni poruke poslednjeg okupljanja građana.

E sad, ako se u ovom trenutku i kotrljamo ka izborima, opozicija jednoglasno poručuje da je trenutno zanimaju isključivo zahtevi sa protesta “Srbija protiv nasilja”.

“Šapnuo sam ovim našim organizatorima protesta nešto što se nadam da je i vaša ideja: ‘Nemojte ovo zeznuti’”, poručio je Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta, što je dočekano ovacijama građana.