in

Opozicija je uradila ono što je trebalo da uradi Evropski parlament

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da su opozicione stranke usaglasile konačni Sporazum učesnika međustranačkog dijaloga i uputili ga predstavnicima Evropskog parlamenta, tako što su uradile “ono što je trebalo da bude urađeno u Evropskom parlamentu”.

Lutovac je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda rekao da je opozicija od predstavnika Evropskog parlamenta, koji učestvuju u dijalogu s vlasti o poboljšanju izbornih uslova, „umesto predloga sporazuma dobila radni dokument“, kao i da je sada „taj radni dokument ispunila sadržajem koji nedostaje“.

Lutovac je rekao da opozicija „nema previše vremena i da ne dolazi u obzir“ da se o predloženom Sporazumu učesnika međustranačkog dijaloga, čiji je sadržaj medijima dostavljen danas, „raspravlja nedeljama ili mesecima“.

„Smatramo da smo bili prilično odmereni. Ako se pojavi neki bolji predlog koji će da vodi prema slobodnim izborima, spremni smo da ga prihvatimo“, kazao je Lutovac i dodao da se od dokumenta predstavnika Evropskog parlamenta očekivalo „da se nabroje problemi, definišu ciljevi i mehanizmi kako da se oni sprovedu“, što je izostalo.

On je dodao da se nisu ispunila očekivanja opozicije, nakon prvog sastanka u okviru pregovora s vlastima uz posredovanje evroparlamentaraca, da predlog sporazuma o poboljšanju izbornih uslova od strane evroparlamentaraca bude dostavljen do 1. septembra, a da se 17. i 18. septembra zajednički sporazum usaglasi i da „od 1. oktobra počne da se primenjuje“.

Lutovac je rekao da se iz izveštaja Evropskog parlamenta vidi da je njima jasno da u Srbiji „nema vladavine prava, slobode medija, da nema ključnih vrednosti koje čine demokratiju kao uređenje“, kao i da je opozicija na prethodnim parlamentarnim izborima „nije uspela da se izbori za slobodne izbore, ali je delegitimisala lažne izbore“.

„Nadam se da koalicija na vlasti neće ponoviti istu grešku“, zaključio je Lutovac.

Više opozicionih stranaka i pokreta usaglasili su konačni Sporazum učesnika Međustranačkog dijaloga i uputili ga predstavnicima Evropskog parlamenta, uz očekivanje da „zauzmu jasan stav“ o njihovim predlozima i istaknu da li tekst smatraju pogodnim načinom za rešavanje problema koje su naveli u Nacrtu radnog dokumenta.

„Na osnovu vašeg stava, mi ćemo odlučiti o daljim koracima u vezi sa drugom rundom Međustranačkog dijaloga i vašeg dolaska 17. septembra“, istakli su u dopisu predstavnicima EP potpisnici – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret.