in

Ombudsman pokrenuo postupke zbog otkrivanja identiteta žrtve zlostavljanja

Ombudsman pokrenuo postupke zbog otkrivanja identiteta žrtve zlostavljanja

Zaštitnik građana pokrenuo je  postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa, povodom detaljnih informacija u medijima kojima se ukazuje na identitet deteta iz Beograda koje je seksualno zlostavljano.

On je apelovao na medije da u izveštavanju o ovakvim slučajevima ne objavljuju podatke koji mogu da otkriju identitet deteta žrtve.

„U medijima su objavljene izjave i imena roditelja, slika kuće i navedeni podaci mogu otkriti identitet deteta. Na ovaj način se dete žrtva dodatno traumatizuje i viktimizuje što može uticati na njen proces oporavka“, naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kako je saopšteno, on je pokrenuo postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Regulatornog tela za elektronske medije i Ministarstva kulture i informisanja.

Od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zaštitnik gradjana traži da ga u roku od 15 dana obavesti o okolnostima slučaja, a od REM-a i Ministarstva kulture i informisanja da pokrenu odgovarajuće postupke kako bi utvrdili da li je ovakvo izveštavanje medija u skladu sa zakonom i u vezi sa tim preduzmu mere iz svoje nadležnosti, te da ga o tome obaveste u istom roku.

Tagovi