in

Olujni vetar širom Hrvatske, u Zagrebu padala stabla, u Osijeku nadstrešnice

Olujni vetar širom Hrvatske, u Zagrebu padala stabla, u Osijeku nadstrešnice

Sunčano jutro u velikom delu Hrvatske pokvario je olujni vetar, koji je nosio drveća i krovove i uzrokovao pravu materijalnu štetu.

DHMZ je zato proglasio crveni alarm za celu obalu, uz izuzetak Istre, za koju je upaljen narandžasti alarm.

Za celu severnu Hrvatsku upaljen je narandžasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

Jutros od 9.50h, zbog vremenskih neprilika, je u oba smera zatvorena Sljemenska cesta za kretanje privatnih vozila. Saobraćaj se odvija autobusima javnog gradskog prevoza.

U brojnim delovima Zagreba stabla su od siline vetra pala na automobile.

„Od jutra je odrađeno četrdesetak intervencija“, javili su zagrebački vatrogasci, a većina intervencija se odnosila na uklanjanje stabala.

I osječki vatrogasci su u subotu prepodne intervenisali oko 15 puta, nastale štete otklanjaju radnici komunalnog preduzeća Unikom, a zbog nevremena je otkazan sajam antikviteta.

„Za danas planirani sajam antikviteta je otkazan, a u toku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice“, izjavila je direktorka osječke „Tržnice“ Ivana Davidović.

Zbog jakog vetra, na tržnici je pukao deo nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema povređenih.

Na novinarski upit zašto su odlučili da organizuju sajam uprkos upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže da su pratili prognoze, ali da niko nije mogao da predvidi ovakve orkanske udare vetra.

U osječkoj Javnoj vatrogasnoj stanici su saopštili da su prepodne imali oko 15 intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i delova limenih krovova.

Na terenu su i radnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana i očiste šetalište i ulice.