in

Okupljeni na protestu u Valjevu tražili “pravdu za Katarinu”

Okupljeni na protestu u Valjevu tražili “pravdu za Katarinu”

Na Gradskom trgu u Valjevu u četvrtak uveče je održan četvrti protesni skup “Valjevo protiv nasilja”. Kako je bilo najavljeno na protestu su govorili Hadži Nenad Maričić, glumac, i Emilija Melenović, studentkinja FPN i advokat uhapšene policajke Katarine Petrović.

Okupljenima se obratio i Branislav Ivković, advokat Valjevke Katarine Petrović, koja se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu i koja je osumnjičena da je iznela u javnost podatke iz dokumentacije MUP -a Srbije o tome da je Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, izazvao saobraćajku u Beogradu pod dejstvom alkohola i kokaina. Gradjani su nosili transparente na kojima je pisalo „PRAVDA ZA KATARINU“.

Advokat Branislav Ivković je rekao da njegova klijentkinja Katarina Petrović nije više mogla da trpi laži i želela je da Srbija zna istinu.

„Ja vam danas neću pričati o zakonima i krivičnim delima jer svi znamo da živimo u državi ogoljenog nasilja i apsolutnog bezakonja. Juče je žrtva bio Aleksandar Obradović, danas Katarina Petrović, a sutra će biti neko od nas. I zato sa ovog mesta poručujemo svima koji su umislili da pobegnu od pravde i istine, ukoliko do sledeće nedelje naša Katarina ne bude puštena, ne bude na slobodi, Valjevo će doći u Beograd. Pozvaćemo celu Srbiju. I nećemo se vratiti u Valjevo bez nje“, poručio je sa govornice advokat Branko Ivković.

Glumac Hadži Nenad Maričić je rekao da nije došao u Valjevo da drži duge govore.

„Svima nam je poznato zašto smo ovde, zbog kumova i nasilja. Znamo dobro koloiko to nasilje dugo traje i prešlo je sve granice i ne može više da se izdrži. Sav normalan svet u ovoj zemlji ustao je i dekao DOSTA“, rekao je Maričić i dodao da samo njima nije jasno zašto je narod u Srbiji ustao i krenuo u proteste, i da su oni izvorni generatori nasilja već 30 godina.

Studentkinja FPN Emilija Melenović poručila je mladima da se ne mogu zaposliti u koliko nemaju partijsku knjižicu.

„Ako i dobijete posao ne samo da će te morati da ćuti, već će te morati da trpe pritiske ovog režima i da radite za tu stranku. Da skupljate sigurne glasove. A, ako posluša te svoju savest i bude te obavljali posao kako treba, trpiće posledice“, rekla je Melenović i zaključila da je to nasilje.

Nakon govora organizovana je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama i pored valjevskog MUP-a.

Tehničku podršku i ovom protestu dao je Valjevski pokret otpora.