in

Okreće se novi list u našim odnosima, uskoro i ambasadori

Okreće se novi list u našim odnosima, uskoro i ambasadori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je posle sastanka sa crnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem da su potvrdili da su jačanje bilateralnih veza i što tešnja saradnja od ogromne uzajamne koristi, kao i da su dobri odnosi važni zbog građana obe zemlje. Crnogorski predsednik Jakov Milatović ukazao je da uprkos činjenici da je Srbija u ekonomskom smislu možda i najvažniji partner Crne Gore, dve zemlje nisu razmenile ambasadore. Poručivši da se ovom njegovom posetom Beogradu okreće novi list u međusobnim odnosima, kazao je da će njegova zemlja imenovati ambasadora u Srbiji odmah po formiranju nove vlade, dok je od Vučića dobio uveravanja da će Beograd to učiniti vrlo brzo.

Vučić: „Nikome ni na senku nećemo da stanemo“

Vučić je istakao da Srbija i Crna gora imaju veliku trgovinsku razmenu imajući u vidu veličinu zemalja, a proporcionalno broju stanovnika – najveću na svetu.

„Za Srbija je Crna Gora važan partner, i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti, i zbog velikog broja srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji. Trudimo se da naše odnose unapredimo, da budu neuporedivo bolji“, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Milatovićem u Palati Srbija.

Dodao je da su razgovarali u izgradnji autoputeva koji će povezati dve zemlje, daljom izgradnjom železničke pruge i daljim povezivanjem u energetskom smislu.

Kazao je da je Srbija zainteresovana za kupovinu tečnog gasa, pošto bude otvoren LNG terminal u Baru, i da bi na taj način mogli da nabavimo 2,7 miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou, što nije dovoljno, ali je od pomoći.

Rekao je i da su razgovarali otvoreno, civilizovano i normalno, što je preduslov za dalje građenje poverenja, kao i da mu ne pada da od bilo koga traži nešto što on neće, „nikome ni na senku nećemo da stanemo“.

Dodao je i da mu je Milatović zatražio najpovoljniju moguću poziciju za Crnu Goru na EXPO 2027, „i „obećao sam da će Crna Gora svakako takvu poziciju dobiti“.

Milatović: Važni koraci ka političkoj revitalizaciji

Milatović je podsetio da je kada je preuzimao ulogu predsednika, rekao da će jedan od njegovih prioriteta biti i unapređenje dobrosusedskih odnosa, i da, imajući u vidu evropsku perspektivu dve zemlje, posle posete Briselu, „poseta Srbiji dolazi kao prirodan nastavak“.

„To su važni koraci ka političkoj revitalizaciji odnosa naše dve zemlje“, istakao je.

Kazao je da je „Srbija u ekonomskom smislu možda i najvažniji partner Crne Gore“, navodeći da je u prošloj godini od ukupne robne razmene sa svetom, udeo sa Srbijom bio 20 odsto. Takođe, dodao je da je Srbija najveće turističko tržište za Crnu Goru, kao i da su u prošloj godini gosti iz Srbije imali udeo od 25 odsto u ukupnom broju noćenja. Srbija je u 2022. bila i najveći strani investitor u Crnoj Gori, sa udelom od 12 odsto od ukupne vrednosti stranih investicija.

„Sve ovo govori o važnosti dobrih ekonomskih odnosa, ali uprkos tome nemamo ambasadore, zajedničke granične prelaze, platni promet predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru. Mešovite ekonomske komisije se nisu sastajale godinama unazad, a nikada nije održana zajednička sednica vlada dve zemlje“, ukazao je Milatović.

Dodao je da Crnu Goru i Srbiju vežu „zajednička istorija i tradicionalna bliskost i delimo zajednički evropski cilj, i sve nas to obavezuje da imamo najbolje moguće odnose, čak i kad na neke teme nemamo isti stav, a ima ih dosta“.

„Odgovornost je na nama da istinski unapređujemo odnose, a ne da ih remetimo, kao što je bio čest slučaj u prošlosti, neophodno je  imenovanje ambasadora u tom cilju, dobio sam uveravanje od Vučića da će Srbija u tom pravcu napraviti korake vrlo brzo, a Crna Gora će to učiniti nakon formiranja vlade“, poručio je Milatović i dodao da treba raditi na uspostavljanju direktnog platnog prometa, zajedničkih graničnih prelaza, zajedničkih sednica vlada gde bi se istinski rešavala važna pitanja za život građana.

Ocenio je i da „integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu“, ukazavši na važnost Berlinskog procesa, ali je i pozdravio „svaku inicijativu iz našeg regiona čiji je cilj dodatno unapređenje ekonomskih odnosa“.

„Ovom posetom se okreće novi list u našim odnosima. Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori“, zaključio je.

Uputio je i javni poziv Vučiću da poseti Podgoricu.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović doputovao je juče u prvu zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića na večeri u Beogradu, uz poruku da je uveren da otvaraju nove odnose između dve zemlje.

Milatović je rekao na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući, da dolazi u Beograd „u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje“.

Milatoviću je danas, pre početka sastanka sa Vučićem, ispred Palate Srbija u Beogradu upriličen svečani doček uz intoniranje himni dve zemlje.