in

Održana komemoracija Muameru Zukorliću u Narodnoj skupštini

Komemoracija poslaniku i potpredsedniku Skupštine Muameru Zukorliću u Narodnoj skupštini počela je minutom ćutanja, a prisustvovali su joj članovi porodice, poslanici u parlamentu Srbije, predsednik Srbije i ministri, muftija Islamske zajednice Srbiji Mevlud Dudić i članovi diplomatskog kora.

Muamer Zukorlić je bio veoma obrazovan, posvećen širenju svoje vere i znanja, a u teškim trenucima shvatao je da trenutak strpljenja u trenutku besa sprečava hiljadu trenutaka žaljenja, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji potpredsendiku Skupštine Srbije, koji je preminuo 6. novembra.

Posle Zukorlića ostaje praznina, ali i pouka da ono što uradimo može da bude večno. Danas kada žalimo za Zukorlićem, možemo reći da je on za života na ovom svetu položio sve testove i zaslužio mesto u dženetu, raju, rekao je Vučić. Znao je da je vera mesto susreta, spajanja, da razmenjujemo dobro, kazao je Vučić i istakao da je najveći deo života Zukorlić i kao muftija i kao poslanik posvetio školama i univerzitetu.

Znao je da znanje otvara vrata tolerancije, zajedništva i saradnje, dodao je Vučić.

Kao Bošnjaku, dodao je Vučić, Srbija mu je bila domovina, ali isto tako svojom je smataro i Bosna, jer je bio ubeđen u bliskost koja stvara dugotrajni mir.

Kada smo razgovarali uvek je dobro shvatao i podržavao ideju povezivanja, izgradnje puteva, doživljavali smo se kao komšije, a ne rovovima podeljena plemena, istakao je Vučić.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je očekivao da radi i sarađuje sa Zukorlićem dugo godina, a da je njegov prerani odlazak ostavio veliku prazniku u parlamentu i u društvenom životu.

On je bio sledbenik Božje reči, to je bio njegov izbor i poziv, ali je bio i rođeni predvodnik, čovek sa energijom i vizijom boljeg i humanijeg društva od onog u kojem je živeo, kazao je Dačić.

Bavljenje politikom je shvatao kao pomoć i podršku drugima. Nije morao, ali je iskoračio iz svog životnog kruga i posvetio se politici u najplamentijom vidu. Kada je postao poslanik, doneo je snažan glas koji nas je opominjao i podsećao da društvo učinimo boljim i pravednijim, a državu naprednijom, istakao je Dačić.

Znao je koliko su podele naškodile narodu i uložio je veliki trud da se one izbrišu. Mnogo je uradio za Bošnjake, ali jednaku volju i ljubav je imao da uradi sve što može za bratski život Bošnjaka i Srba i drugih naroda, rekao je Dačić.

Izvor : Tanjug/ Miloš Milivojević

Usame Zukorlić, Zukorlićev najstariji sin, zahvalio je svima koji su došli u Novi Pazar na dženazu Zukorliću i istakao da su pravda i pomirenje koje je proklamovao našli mesto u srcima svih naroda Srbije.

Nije bio samo porodici uzor i ponos, većina vas je muftiju upoznala kroz delovanje u parlamentu, rekao je Zukorlić i naglasio da je osvežio koncept Skupštine, a moral poslanika stavio je na visok nivo.

Rastao sam uz njega 29 godina, a nismo se odvajali ni za vreme ratova devedesetih, kada nismo imali sagovornike u Beogradu, rekao je Zukorlić i istakao da je partnersku politiku uspostavio samo sa dvojicom lidera – Zoranom Đinđićem i Aleksandrom Vučićem.

Bilo mu je drago što je prvi put jedna stranka iz Sandžaka potpisala koalicioni sporazum sa vladajućom koalicijom, rekao je Usame Zukorlić i dodao da su njegovi neprijatelji tek sada shvatili kakvog su savremenika imali i žao im je što se nisu sprijateljili.

Obećali ste, gospodine predsedniče, da ćete poštovati Bošnjake i BiH i hvala vam što držite obećanje, rekao je Zukorlić.

Potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić iznenada je preminuo 6. novembra u 52. godini.