in

Odnos Srbije sa Rusijom legitiman, ali nespojiv sa članstvom u EU

Odnos Srbije sa Rusijom legitiman, ali nespojiv sa članstvom u EU

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Srbija ne može da pretenduje na članstvo u Europskoj uniji uz odnos koji ima prema Rusiji.

Iako je taj odnos legitiman, on ne doprinosi ulasku u EU, i Srbija o tome treba da donese odluku, rekao je hrvatski predsednik.

„Srbija u isto vreme mora znati da dok god misli da diže optužnice protiv naših generala i brigadira u penziji zbog događaja na teritoriji treće zemlje, neće imati našu podršku i mi to ne možemo tolerisati. To je minumum poverenja u odnosima. Zapad čeka i otvoren je“, kazao je Milanović u Vukovaru, na skupu povodom 25. godišnjice završetka reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Izrazio je žaljenje što na skupu nema političkih predstavnika Srba jer je za bilo kakav odnos potrebno dvoje, pozvavši ih da poštuju hrvatsku državu i ne govore da je vojno-policijska operacija „Oluja“ bila etničko čišćenje.

„Plan ne može da bude sklanjanje Putina, ni Miloševića nisu slomili sankcijama“

Milanović je izjavio da Sjedinjene Američke Države i NATO preko Ukrajine vode posrednički rat protiv Rusije i istakao da Hrvatska, kada je reč o uplitanju u taj rat, ne bi trebalo da radi ono šta joj nameću veće sile.

„Plan ne može da bude ni sklanjanje Vladimira Putina, ni sankcije, time se neće ništa postići. Nisu ni Slobodana Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Šta bi trebalo da budemo, američki robovi“, rekao je Milanović, prenosi Index.

Ako nemaš krajnji cilj i plan, onda to završava kao Avganistan, poručio je predsednik Hrvatske.

Tagovi