in

Odluka o olakšanom prijemu u crnogorsko državljanstvo biće poništena

Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore u ostavci i lider Građanskog pokreta URA, izjavio je da će odluka vlade, koja je usvojena tokom skupštinske rasprave o njenom nepoverenju, da se olakša prijem u crnogorsko državljanstvo, biti poništena.

On je novinarima rekao da će odluka biti poništena jer nije dobila saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

„Apelujem na kolege (iz Vlade) da u tehničkom mandatu ne donosimo odluke koje mogu da budu štetne i iritantne. Da se ne bi radilo kao što je Demokratska partija socijalista (DPS), da se pune institucije, troši budžetska rezerva…“, rekao je Abazović novinarima nakon sastanka s predstavnicima Demokratskog fronta (DF).

Dok je trajala rasprava u parlamentu, vlada je na elektronskoj sednici, mimo znanja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, usvojila Odluku o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Vlada je pre godinu dana odustala od usvajanja te odluke nakon protesta građana i opozicije, koja je tvrdila da se time želi prekrojiti birački spisak. Oni su tada blokirali pojedine saobraćajnice, a organizator protesta bio je Patriotsko komitski savez.

Usvojenim izmenama odluke, kao jedan od uslova za dobijanje crnogorskog državljanstva pored trajnog boravka računaće se i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Izmenama odluke biće omogućeno da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljastva.

Zakonom je propisano da se crnogorsko državljanstvo može steći prijemom ako neko, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva, dok je odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Pojedini pravni stručnjaci su ocenili da je ta odluka sporna politički i krivično-pravno.