in

Odlazak na proslavu Dana Republike Srpske nije usmeren protiv BiH

Odlazak na proslavu Dana Republike Srpske nije usmeren protiv BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu na centralnoj manifestaciji povodom Dana Republike Srpske i da to nije usmereno protiv BiH.

„(Predsednik Skupštine Srbije Vladimir) Orlić i (ministar odbrane Miloš) Vučević su juče bili u Banjaluci, a danas ću sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu. Ako Bog da srešću se sa (predsednikom RS Miloradom) Dodikom. Naša aktivnost je usmerena na nacionalni i državni interes“, rekao je Dačić za TV Hepi.

On je odbacio optužbe da svojim odlaskom u Istočno Sarajevo ruši teritorijalni integritet Bosne i Hercegove.

„Ne znam zašto bi to bilo usmereno protiv BiH. Da budemo načisto, Republika Srpska nije samo tvorevina našeg naroda. To je i Dejtonska tvorevina, ustavna tvorevina. To nije izmislila Republika Srpska niti neko u Beogradu, Banjaluci ili na Palama“, rekao je Dačić.

On je dodao da je „to bio jedini način da BiH opstane kao država koja se temeljila na tri ravnopravna naroda i entiteta“.

„Ako je Republika Srpska definisana kao ravnopravna, u čemu ona može da ugrozi teritorijalni integrtitet BiH? BiH nije samo bošnjačka tvorevina. To je zajednička tvorevina i nema nikakvog razloga da se negativno tumači“, naveo je Dačić.

Centralni dogadjaj povodom 9. januara, Dana RS, svečani defile, biće održan danas u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim

Tagovi