in

Ode ulica! Ali umesto ulice koju čekaju 4 meseca, Prokupčani su dobili novu reku

Zbog višemesečne rekonstrukcije i nemara vlasti građani trpe ogromnu štetu, svaka kiša napravi bujične poplave i odnese pola ulice
Pljusak doneo bujice i veliku štetu očajnim žiteljima ulice Miloša Obilića, rekonstrukcija 120 metara traje skoro četiri meseca

Ulica Miloša Obilića nalazi se pored MUP-a, EPS-a, suda i zgrade opštine, a zbog četvoromesečne rekonstrukcije građani i kišnih bujica građani trpe ogromnu štetu
Nemar vlasti, ponavljanje i odlaganje završetka radova dovodi do ogromnih problema Prokupčanima prilikom svake veće kiše

Snažno nevreme zahvatilo je juče u poslepodnevnim časovima Prokuplje i okolinu, a žitelji ulice Miloša Obilića po ko zna koji put imali su dodatne probleme zbog obilnih padavina. Radovi u donjem delu pomenute ulice traju od sredine maja, a samo zahvaljujući sušnom letu građani nisu bili u prilici da češće iz svojih podruma i kuća izvlače ogormne količine vode.

Kako se na ovaj grad stuštila jaka oluja praćena kišom, to je iznova razorilo pomenutu ulicu, koju su izvođači radova iz JKP “Hameum” već u tri navrata zatrpavali peskom i šljunkom potpomognuti mehanizacijom.

Sve što je urađeno u prethodnom periodu odnela je bujica po četvrti put od početka radova, a nadležni se nisu udostojili da pomenuto parče ulice dugačko oko 120 metara asfaltiraju i spasu građane nepredviđenih troškova i materijalne štete, a neke od njih i fizičkih povreda.

 

Pljusak je padao i 19. jula ove godine, a tom prilikom smo načinili jedan kratki video zapis, a u nadi da će se radovi uskoro završiti nismo želeli da isti objavljujemo. Sada je međutim došao trenutak da se javnost upozna sa odugovlačenjem radova.

Danas se nakon mesec dana ponovo izvode identični radovi, odnosno ogromni krateri duž ulice se zatrpavaju pomenutim šljunkom i peskom. Radnici koje smo zatekli na licu mesta rekli su da je njihov deo posla završen u predviđenom roku, ali na pitanje zašto ulica nije asfaltirana rekli su da to nije njihov deo odgovornosti i da pitamo nadležne iz Uprave za puteve.

Odgovorni za nezavršene radove nalaze se u kancelarijama Javnog preduzeća za urbanizam i uređenje, a odgovore na naša pitanja još uvek nismo dobili do trenutka izlaska ovog teksta.

Pitanja su da li su rokovi za završetak radova probijeni, ko će zbog toga snositi odgovornost, ko će građanima nadoknaditi materijalnu štetu, da li je rukovodećim ljudima Prokuplja isplativije da građani pravdu potraže preko suda, kako je moguće da radovi na jednom delu ulice traju tri i po meseca, kao i kada građani mogu da očekuju konačan završetak radova koji se ponavljaju i istovremeno plaćaju iz budžeta Grada od novca građana Prokuplja.

Foto: ATaK

U razgovoru sa stanovnicima ulice Miloša Obilića uverili smo se da su već nekoliko puta pisali i obraćali se odgovornim licima i samom gradonačelniku, ali na njihove molbe i apele nisu do sada dobili odgovore.

Neki građani rekli su da i dalje čekaju reakciju nadležnih, objašnjenje i izvinjenje, ali uz tužan pogled i očaj dolazi i prikriveni strah, kao u svakom manjem mestu, od posredne odmazde moćnih ljudi ukoliko budu iskreno rekli koliki je nemar čelnika ovog mesta na jugu Srbije, poznatog po Gvozdenom puku koji je u svetu proslavio čitav Toplički okrug.

Na pitanje šta se to juče dogodilo i zar nije obećano asfaltiranje njihove ulice u avgustu reagovali su kao da je u pitanju provokacija u našem pitanju.

– U avgustu!? Koliko je prošlo? Zašto nisu asfaltirali? Ulica je zatrpana 15. jula i lično sam podnela žalbe i molbe, pa ćemo videti šta će i kako da se reši. Mnogo sam oštećena, kuća samo što nije pala – kazala je jedna od komšinica, a na konstataciju i pitanje da je ovo prva veća kiša nakon dužeg perioda i šta bi bilo da je bilo više kišnih dana, u neverici je odgovorila “bilo bi zlo”.

Druge ljude, pak, izdaje strpljenje i nagoveštavaju da će, ukoliko ne dobiju čvrsta obećanja i rešenja po hitnom postupku za novonastale probleme, pravdu zaista potražiti preko sudskih instanci.

Niko se i dalje nije ponudio da refundira i obešteti građane koji su nam u očaju prikazali svoje potpoljene prostorije i uništene stvari.

– Ovo je sam Bog zna koji put da nam plavi lokal i podrum. Vlaga odavde ide i u stambene prostorije. Niko se nije ponudio da pomogne. Mi smo nudili da se dogovorimo, ali kako se niko ne pojavljuje nemamo drugog izbora nego da tužimo opštinu i komunalno – kazale su nam komšije i precizirali da je rok za završetak svih radova bio 22. avgust.

miloša obilića 7
Foto: ATaK

Svima je jasno, da su rokovi ispoštovani do ove nesreće ne bi ni došlo, a pitanje je ko će zbog toga snositi odgovornost. Takođe, mora se znati ko je odgovoran za trošenje novca svih građana Prokuplja zbog ponovljenih radova, na dnevnice radnika i mehanizaciju koja se više puta koristila zbog odlaganja asfaltiranja.

Takođe, rekli su nam da je osam meseci prošlo od kada je uočen kvar na vodovodnoj mreži zbog kojeg je ova ulica inicijalno i prokopana.

– Sin mi je povredio kičmu kada je bila prva poplava pre desetak dana, još uvek je u bolovima, a dok je na bolovanju prima 65 odsto od plate, nema ni za lekove. Drugi sin ne radi, a ja od male penzije ne znam kako da izdržavam porodicu. Ovi su sve svoje zaposlili. Sa njima se ganjam već deset godina i dobijao sam ih na sudu. Sad sam ugradio i nepovratnu klapnu, ali nije pomoglo, voda je probila i ponovo poplavila – kazao nam je najstariji član porodice Živković.

Nedavno je predsednik države Aleksandar Vučić posetio Prokuplje i tom prilikom obišao je radove na rekonstrukciji prokupačke Gimnazije. Dok je građanima obećavana gasifikacija, obnova lokalnih i izgradnja auto-puteva, neko je od gradskih glavešina morao predsednika da zamoli za kratku šetnju do ulice Miloša Obilića, koja se nalazi pored MUP-a, u blizini suda i zgrade opštine, u neposrednoj blizini samog centra grada. Pitanje ostaje da li bi kamere snimile autentičan život građana, a ne samo obećanja koja možemo čuti svakoga dana.

Tužna slika Toplice, mutne, prljave i zagađene reke okovane đubretom sa obala. Ovo je priča o nama