in

Od opozicije zavisi da li će biti novih beogradskih izbora

Od opozicije zavisi da li će biti novih beogradskih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od opozicije zavisi da li će biti novih beogradskih izbora, ali da bi 2023. mogli biti održani i pokrajinski, lokalni i parlamentarni izbori.

„Ako hoće – izvolte. Imaćete izbore. A da li će biti samo beogradski ili i neki drugi, to ćemo da vidimo“, rekao je Vučić za TV Prva.

Prema njegovim rečima, ukoliko opozicija bude želela beogradske izbore, „možda će neko drugi da želi neke druge izbore“.

„Slede nam redovni pokrajinski, redovni lokalni. Da li je to kraj 2023. ili početak 2024. godine, isto mu dodje. Ili će da budu i republički, nikad to ne znate“, kazao je on.

Upitan da li će biti i predsedničkih izbora, on je rekao da je on u poslednjem mandatu, ali da može da se ide i na referendum ako neko želi.

„Ali to bi bilo tako poražavajuće, da se plašim da bi bilo isuviše ponižavajuće za njih. Dovoljno su pametni da znaju da im to nije potrebno, to bi ujedinilo narod“, rekao je.

Dodao je da veruje da će na sledeće izbore izaći „jedan veliki široki narodni pokret za slobodnu Srbiju, koji neće da bude medju desnima koji štete državu isto koliko i ovi levo“.

„Već jedan pokret pristojnih i racionalnih ljudi koji će gledati kako da čuvaju svoju zemlju, koji neće da nas uvedu u ratove i sankcije tek tako, ali koji neće ni da predaju srpsku zemlju da bi se dodvorili nekom drugom“, rekao je Vučić.

Istakao je da u tom pokretu neće biti samo Srbi, već i sve manjine koje žive u Srbiji.

Odlazi sa mesta predsednika SNS?

Predsednik SNS kaže i da zbog celokupne situacije u Srbiji nije zakazana izborna skupština te stranke, ali da je već pokrenut izborni proces.

„Već je izabrano 15 opštinskih odbora u Beogradu od 17, ne znam koliko po Srbiji, ali kada se taj proces završi, idemo na skupštinu i ja više neću biti predsednik SNS“, rekao je Vučić za TV Prva.

Ocenio je da to „najgorima u Srbiji“ neće pomoći da pobede i dodao da politički analitičari i političari „ne znaju šta će sa sobom ukoliko bi on ostao predsednik SNS, jer znaju da još 100 godina ne mogu da pobede“.

Povodom kritika da ostankom na čelu stranke krši Ustav Srbije, on je rekao da biti predsednik političke stranke „ne znači obavljanje javne funkcije“.