in

Od diplomata traženo da ne pomažu građanima da dođu da glasaju

Od diplomata traženo da ne pomažu građanima da dođu da glasaju

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je saopštilo da je od diplomata u inostranstvu tražilo da postupaju profesionalno i da ne pomažu dijaspori da dođe da glasa u drugom krugu predsedničkih izbora.

Pojedini mediji su prethodno preneli da je taj resor poslao dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore u kome upozoravaju da će biti strogo kažnjivo svako organizovanje i pomaganje dijaspori da dođe da glasa na predsedničkim izborima, zbog čega su uputili dopis svojim predstavništvima. Ministarstvo je odgovorilo da, „shodno pravilima diplomatske prakse i konvencija, zadatak svih diplomatsko-konzularnih predstavništava, pa tako i crnogorskih, jeste predstavljanje i zaštita interesa države u inostranstvu, kao i pružanje konzularne zaštite i pomoći građanima“.

Ali, organizovanje dolaska na glasanje, kao i njegovo finansiranje, bez obzira o kojem kandidatu se radi, ne spada u pružanje konzularne zaštite državljanima Crne Gore, „niti je čin promocije državnih interesa u inostranstvu“, piše u saopštenju.

Pred drugi krug predsedničkih izbora, 2. aprila, crnogorska dijaspora na meti je pokušaja zastrašivanja i pretnji putem društvenih mreža. Deo državljana Crne Gore koji živi u inostranstvu, a ima pravo glasa, najavio je dolazak na izbore, što je izazvalo reakciju podržavalaca predsedničkog kandidata Jakova Milatovića, zbog uverenja da je dijaspora naklonjena njegovom protivkandidatu, sadašnjem predsediku Milu Đukanoviću.

Demokratska partija socijalista pozvala je Upravu policije da „procesuira“ pretnje. DPS je podnela krivičnu prijavu protiv pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arbena Jakupija, jer je, kako tvrde, u toj stranci uticao na birače da ne glasaju. On je danas ponovio da je mnogo dokaza da je DPS zloupotrebljavao dijasporu, neće doći preko 4.000 ljudi.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom, Arben Jakupi, ocenio je pre tri dana da poziv dijaspori da glasa na predsedničkim izborima predstavlja zloupotrebu. Potom je iz nevladine organizacije Alternativa Crna Gora poručeno da će „spremno dočekati“ sve one koji vanrednim letovima dolaze iz dijaspore kako bi glasali i angažovati nadležne državne organe da provere ko od „pridošlica iz inostranstva“ ima dvojna državljanstva i da će pokrenuti proceduru protiv svakoga u cilju poštovanja zakona i oduzimanja jednog od ilegalno stečenih državljanstava.

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić je za Radio Slobodna Evropa kazala da je „iznenađena i zaprepaštena lakoćom sa kojom se javno izjavljuje ‘ko-su-oni’ da se ‘nama’ mešaju u život i da se pitaju kako ćemo ‘mi da živimo’ „. Ona konstatuje da ti komentari sadrže nacionalizam i islamofobiju.

Pojedina crnogorska udruženja su reagovala i pozvala iseljenike da u Crnu Goru dođu u što većem broju i 2. aprila glasaju za predsedničkog kandidata Mila Đukanovića. Potpredsednica DPS-a, bivša ministarka nauke Sanja Damjanović pozvala je juče dijasporu da „stane uz evropsku Crnu Goru i podrži njenu budućnost“.

Izbornim zakonom Crne Gore nije predviđena mogućnost da dijaspora glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zbog čega mora da dođe u matičnu zemlju kako bi glasala. Prema procenama Uprave za dijasporu, oko 150.000 iseljenika ima pravo glasa u Crnoj Gori.

U biračkom spisku Crne Gore su ukupno 544.000 glasača.