in

Od 1. marta skupljamo potpise za zabranu iskopavanja bora i litijuma

Savo Manojlović iz inicijative “Kreni-Promeni” rekao je da imaju novu, verifikovanu narodnu inicijativu o totalnoj zabrani iskopavanja bora i litijuma.

Manojlović je na Tviteru dodao da će organizovati i proteste po celoj Srbiji.

„Od 1. marta krećemo sa skupljanjem potpisa. Treba nam 30.000 potpisa“, istakao je on.

Naglasio je da imaju 90 dana da prikupe više od 30.000 potpisa građana koji se protive istraživanju i iskopavanju litijuma i bora i da veruje da će prikupiti i mnogo više potpisa.

On je dodao i da će u toku izborne kampanje krenuti karavan protesta po celoj Srbiji i da će od stranaka tražiti da se izjasne da li će podržati takve izmene zakona o rudarstvu koje zabranjuju iskopavanje litijuma i bora.

Manojlović je pozvao građane da potpišu peticiju, pa i one koji glasaju za vladajuću stranku, jer se, kako je rekao, Srbija gura u ekološku katastrofu, a to pitanje svih građana bez obzira na veru, naciju, političko ili neko drugo opredeljenje.

Kokanović: Glas za SNS i Vučića je glas za Rio Tinto

Meštanin doline Jadra Zlatko Kokanović rekao je da onaj ko je za litijum uzeo pare treba i da ih vrati, da meštane ostavi da žive tamo gde su i do sada živeli, jer oni nemaju rezervnu državu i poručio da je glas za Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića glas za Rio Tinto.

“Mi ćemo se boriti do zadnje kapi krvi i zadnjeg atoma snage”, poručio je Kokanović.

Predstavnik organizacije Zaštitimo Dobrinju i okolinu Dragan Simović istakao je da iskopavanje litijuma nije problem samo Jadra i Dobrinje, već cele Srbije.

Naučna savetnica Instituta za tehnologiju, hemiju i metalurgiju Dragana Boljević istakla je da rudnik bora i litijuma u Jadru nikako ne može da bude ekološki i osvrnula se na napise o Studiji uticaja na životnu sredinu koji su objavljeni u nedeljniku “Vreme”, te dodala da se iz toga vidi da Rio Tinto u Jadru ima problema sa deponijom.

Ona je ukazala da je 2014. godine u istom regionu poplavom bilo zahvaćeno jalovište rudnika Stolice, koje je 250 puta manje od planiranog jalovišta rudnika Rio Tinto u Jadru i da je napravilo ogromne probleme.