in

Očuvanje mira je zajednički interes Srbije i NATO

Srbija je zainteresovana za dalje unapređenje partnerske saradnje sa NATO, nastavak političkog dijaloga i praktične saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u razgovoru sa šefom Vojne kancelarije NATO za vezu u Beogradu generalom Tomazom Vitaleom, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je izrazio zadovoljstvo međusobnim razumevanjem i redovnim dijalogom Srbije i NATO, ističući da „takvom partnerstvu poseban doprinos daje lični odnos predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga“.

On je zahvalio je na poziciji NATO koji „poštuje vojnu neutralnost Srbije“ i istakao kako „Srbija i NATO treba da nastave sa daljim unapređivanjem partnerske saradnje u zajedničkom interesu, a to je očuvanje mira i stabilnosti u regionu“.

Sagovornici su ukazali i na to da se krajem godine navršava 15 godina od kada je Srbija postala članica NATO programa „Partnerstvo za mir” i iskazali spremnost da se taj jubilej obeleži na odgovarajući način.

Kako je rečeno, u toku je „uspešna implementacija drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) Srbije i NATO za period 2019-2021. godinu“.

Selaković je naglasio da Srbija podržava i visoko ceni angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga KFOR na Kosovu u sprovođenju mandata utvrđenog Rezolucijom SB UN 1244, a koji podrazumeva obezbeđivanje stabilnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja.

Šef srpske diplomatije očekuje da će KFOR „zadržati statusno neutralno postavljanje i proaktivno delovati u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu“, naglašavajući da je bezbednosna situacija na Kosovu „i dalje veoma krhka“ i da se „Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima“, navodi se u saopštenju.

Selaković je ukazao na kontinuirane pretnje i napade na pripadnike srpske zajednice, njihovu imovinu, kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe, kojih je do sada tokom ove godine bilo 96.

On je podsetio da manastir Visoki Dečani i njegovi monasi i dalje moraju da budu pod stalnim obezbeđenjem međunarodnih snaga i posebno zahvalio pripadnicima kontingenta
oružanih snaga Italije, koji od 1999. godine obezbeđuju ovaj srednjovekovni manastir.

Selaković je sagovornika informisao i o stanju dijaloga Beograda i Prištine, napominjući da je naša strana ispunila sve preuzete obaveze, dok Priština više od sto meseci odbija da sprovede sve dogovoreno s namerom da proces dijaloga vrati na početak, navedeno je u saopštenju.