in

Objavljeni snimci zemljotresa u Hrvatskoj

Objavljeni snimci zemljotresa u Hrvatskoj

Zemljotes koji je danas pogodio Hrvatsku uznemirio je stanovnike Krka i drugih mesta, a osetio se u BiH, Sloveniji i Italiji. Nakon jačeg potresa magnitude 4,8 po Rihteru s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku, usledio je jedan slabiji zemljotres magnitude dva stepena Rihtera, 18 kilometara jugoistočno od Rijeke.

Hrvatski mediji objavili su fotografije odrona u uvali Srščica na ostrvu Krku. Na društvenim mrežama se šire i snimci na kojima se vidi kako se sve treslo za vreme potresa, prenosi Nova.rs.

Jedan takav snimak pojavio se na Tviter nalogu EMSC. Vidi se kako se ikone malo pomeraju na zidu, ali se zato kandilo vidno klatilo.

Osnovna škola „Frane Petrića“ u Cresu je nakon potresa, koji se dogodio u 10.47h, učenike poslala kućama.

I u Filodrammatici su napravili snimke potrese. Njihovi monitori su se ljuljali tokom potresa, o čemu svedoči i video.

Komandir JVP Krk Goran Grubišić potvrdio je da je na kući u mestu Punat izbio požar kad je zbog potresa pao bojler na mašinu za veš. Dodao je da je požar ubrzo ugašen i da povređenih nema.

Velibor Velo Topolovec iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva San Marino Novi Vinodolski je izjavio za hrvatske medije da se zemljotres prilično jakko osetio na tom području, ali da, prema prvim saznanjima, nema značajnijih oštećenja.

„Podrhtavanje je dosta dugo trajalo, čula se i tutnjavina koja je trajala dvadesetak sekundi. Prema našim saznanjima, epicentar potresa je na ostrvu Krku, u blizini Baške“, istakao je.

Što se tiče Novoga, ljudi su izleteli iz kuća, veoma su bili uplašili, ali na sreću, za sada nema nikakvih informacija o ozbiljnijim oštećenjima, kaže Topolovec i dodaje da ima informacije da se potres osetio sve do Karlovca.

„Verovatno je da bi mogao uslediti još neki, ali ipak verujemo da će biti slabiji i da sledi faza smirivanja“, naveo je Topolovec.

Stanovnici Bašćanske Drage javili su da se u trenutku potresa čula jaka eksplozija i da je došlo do odrona kamenja s lokalnih brda.

Novi slabiji zemljotres u Hrvatskoj, EMSC je registrovao u 10.53h, magnitude dva stepena, s epicentrom 18 kilometara jugoistočno od Rijeke.