in

Obeshrabrujuća zapažanja o napretku Srbije, Bilčik kaže

Predstavnici civilnog društva koji se trenutno nalaze u Briselu, predstavili su obeshrabrujuća zapažanja o napretku Srbije u evrointegracijama.

Slab ili nikakav – ujedinjeni su u oceni predstavnici civilnog društva koji borave u Briselu, javlja reporter N1. On kaže da se na sastanku Evropsko-srpskog konsultativnog odbora za saradnju sa civilnim društvom,najviše kritika čulo se o izbornom procesu, čije se izmene ne čine suštinskim. Slično je i sa borbom protiv korupcije, gde je nivo napretka najmanji, medijima koji nisu slobodni i otvoreni za različita mišljenja ili sedenja Srbije na dve stolice u kontekstu nedevoljne usaglašenosti Srbije sa spoljnom politikom EU i u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu, dodaje.

Izvestilac EU Vladimir Bilčik je rekao da je sa sedenjem na dve stolice – gotovo, javlja reporter N1.

„Ja se nadam i ovo je moja politička poruka da ćemo moći da ubrzamo proces proširenja sa zemljama Zapadnog Balkana. Treba da uspemo da nadomestimo sve rupe i da ograničimo sve uticaje van granica koje pokušavaju da dovedu u pitanje demokratiju“, rekao je Bilčik.

Zamenik šefa Misije Srbije u EU Miloš Todorović priznao je da se država usaglasila sa svega nekoliko odluka koje su donele EU i UN u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu.

“Srbija daje sve od sebe u očuvanju svojih politika i prema Ukrajini, u principu, što znači da podržavamo međunarodno pravo u tom slučaju”, rekao je.

Predstavnici civilnog društva Srbije smatraju da je EU konačno shvatila kakva je prava situacija u Srbiji, da je po pitanju “mnogih stvari država u stvari nazadovala”.

“Nedvosmisleno je da će pritisak na buduću Vladu Srbije biti oštriji, jer ovde je prisutno jedno veliko netzadovoljstvo i jedna velika sumnja u iskrenost i opredeljenost Srbije nastavku procesa pristupanja EU”, naveo je Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni – Promeni kaže da su građani na protestima pokazali da žele i vladavinu prava i demokratiju. “Ne kao nekakve prazne floskule ili forme koje će se samo formalno ispuniti, već žele suštinu toga da vide. Naročito insistiramo da se to primeni u ekološkim standardima”, dodao je.

Reporter N1 kaže da ovaj odbor zaključuje da ima još mnogo posla kako bi Srbija nastavila dalje reformsim putem koji je neophodan za dalje evrointegracije. I, kako navodi, željno iščekuju rezultate izbora, iz dva razloga – kako bi nastavili dalji rad na evropskom putu Srbije sa novim vlastima, a drugo – kako bi proverili da li su izbori bili fer i pošteni”.

Pogledajte video: