in

Obeležava se Svetski dan meteorologije

Obeležava se Svetski dan meteorologije

Svetski dan meteorologije obeležava se svakog 23. marta, u znak sećanja na dan osnivanja Svetske meteorološke organizacije (WMO).

WMO je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, koja se bavi proučavanjem procesa i stanja atmosfere, klime i voda.

Konvencija o njenom osnivanju stupila je na snagu 23. marta 1950. godine, a 11 godina kasnije ovaj dan proglašen je Svetskim danom meteorologije, saopštio je Institut za standardizaciju Srbije.

U našoj zemlji, Republički hidrometeorološki zavod Srbije predstavlja referentnu ustanovu za izradu i prezentovanje prognoza vremena i vodostanja, davanje upozorenja i najava za vanredne i opasne meteorološke i hidrološke pojave.

Njegov prethodnik, Savezni hidrometeorološki zavod (SHMZ) u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, osnovan je 1847. godine, a 1888. godine osnovana je prva Nacionalna meteorološka služba Srbije.

Poslednjih decenija, velika pažnja klimatologa usmerena je na proučavanje uticaja emisije ovog gasa na povećanje temperature vazduha kroz izazivanje efekta staklene bašte. Promene u temperaturi okeana imaju za posledicu porast ili pad temperature vazduha u svetu, čime izazivaju varijacije meteoroloških i klimatskih paramatara velikih razmera.

Tagovi