in

Obe strane da pregovaraju s ravnopravnih pozicija

Obe strane da pregovaraju s ravnopravnih pozicija

Premijer Kosova Albin Kurti na početku sednice Vlade Kosova govorio je o postignutoj saglasnosti s Evropskom unijom o deeskalaciji situacije na severu Kosova, javlja Anadolija.

Kurti je kazao da je cilj sastanka zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, održanog u ponedeljak u Bratislavi, bilo stvaranje preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primenu Osnovnog sporazuma postignutog u Briselu 27. februara i Aneksa tog sporazuma usaglašenog u Ohridu 18. marta ove godine.

„Stalno sam podvlačio da je za uspeh implementacije Osnovnog sporazuma kao prvo potrebno da obe strane moraju javno da priznaju da je sporazum pravno obavezujući, jer se to na srpskoj strani još nije dogodilo. Drugo, da li dogovor treba da se sprovede u potpunosti, što jednoj strani verovatno još uvek nije jasno. Treće, primena članova sporazuma ne može biti uslovljena. I, četvrto, obe strane treba da imaju mogućnost da pregovaraju s ravnopravnih pozicija, što je bilo ugroženo uvođenjem privremenih mera protiv Kosova od strane Evropske unije“, naglasio je Kurti.

Premijer je kazao da prema usaglašenom dogovoru Vlada Kosova javno iskazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na severu zemlje.

„To podrazumeva trenutno smanjenje jedne četvrtine prisustva policije koja se nalazi unutar opštinskih zgrada ili u njihovoj blizini. Dakle, 25 posto policajaca biće raspoređeno na drugim mestima u istim tim opštinama i nastaviće sa svojim zadacima tamo gde ima više potrebe za njima, obzirom da je u poslednje dve nedelje situacija oko opštinskih zgrada mnogo mirnija“, kazao je Kurti.

Kako je istakao, Kosovska policija će u zavisnosti od okolnosti, zajedno s EULEX-om i KFOR-om, proceniti bezbednosnu situaciju s ciljem daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada. Istakao je da će prema postignutoj saglasnosti, Vlada Kosova javnim saopštenjem podržati održavanje prevremenih izbora u tim opštinama, nakon letnje sezone u punoj saglasnosti za zakonskim okvirom.

„Za nas kao Vladu Kosova uvek je bilo i nastavlja da bude važno da građani Republike gde god da su, bez razlike, imaju lokalne predstavnike koji ih pravilno predstavljaju. Ali, da bi se to postiglo, potrebno je stvoriti ambijent koji omogućava istinsku kampanju, politički pluralizam, učešće lokalnih zajednica i koji garantuje neprikosnovenost glasanja. U tom kontekstu treba tumačiti značaj koji naša Vlada pridaje vladavini prava u svakom delu zemlje. Ne možemo praviti kompromise sa vladavinom prava, jer bi to ozbiljno narušilo demokratiju“, ocenio je Kurti.

Poslednja tačka dogovora u Bratislavi odnosi se na poziv koji će Evropska unija uputiti dvojici glavnih pregovarača da dođu u Brisel kako bi finalizovali plan redosleda, odnosno tabelu implementacije Sporazuma na putu normalizacije odnosa. Nakon finalizacije plana redosleda, odmah će početi primena svih članova Sporazuma. Navedene radnje biće završene u roku od dve nedelje.

Prethodno je Evropska unija, krajem juna, uvela privremene kaznene mere Kosovu zato što kosovske vlasti nisu ispunile zahteve u vezi deeskalacije situacije na severu Kosova. EU je od Vlade Kosova tražila da povuče specijalce Kosovske policije i novoizabrane gradonačelnike Albance iz opštinskih zgrada u četiri opštine na severu Kosova, te da raspiše nove izbore na kojima bi učestvovala srpska zajednica, koja je aprilske lokalne izbore bojkotovala.