in

Nuklearke u Evropi potpuno sigurne, građani da ne strepe

Nuklearke u Evropi potpuno sigurne, građani da ne strepe

Nuklearne elektrane u Evropi potpuno su sigurne i građani ne bi trebalo da strepe, izjavio je naučni savetnik i predsednik Nadzornog odbora u preduzeću “Nuklearni objekti Srbije” Ilija Plećaš i istakao da je nuklearna energija jedina budućnost, jer će za 250 godina nestati drugih energenata.

„Kada se desio Černobilj 1986. godine, to je bila nuklearka prve generacije koja čak nije ni imala krov. Zato se i desilo da je sva kontaminacija otišla i preplavila celu Evropu. To je bilo jako opasno i velika je šteta naneta“, rekao je Plećaš za RTS.

Prema njegovim rečima, druga i treća generacija nuklearki imaju veliki betonski zid koji praktično stoji iznad reaktora.

Naveo je da je nakon katastrofe u Černobilju u Jugoslaviji donet moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana i da je on još na snazi.

“Mi koji smo bili za nuklearnu energiju i koji smo planirali da se tih godina izgrade nove četiri nuklearke u Jugoslaviji, dve bi bile sigurno u Srbiji, to je velika šteta što nije urađeno. Međutim, taj moratorijum je ostao i dan-danas”, navodi Plećaš.

On ukazuje da je potvrđeno da dron koji je pao u Zagrebu nije mogao da nanese nikakvu štetu nuklearnoj elektrani “Krško”.

Tagovi