in

Novosadsko “Oko sokolovo” još uvek u fazi testiranja, očekuju i po 1.000 kazni dnevno

Novosadsko “Oko sokolovo” još uvek u fazi testiranja, očekuju i po 1.000 kazni dnevno

Sistem „Oko sokolovo“, koje u novosadskoj verziji treba da nosi naziv „NSpatrol“, namenjen za kažnjavanje nesavesnih vozača koji se nepropisno parkiraju, trebalo je da počne sa radom početkom godine.

Za ovu svrhu nabavljeno je pet vozila „Dačia Sandero“, opremljenih specijalnim kamerama, o čemu je Luftika već pisala, a na ulicama vojvođanske prestonice pridružiće im se i deset bicikala sa kamerama.

Međutim, sistem još uvek nije počeo sa radom, već su u toku svakodnevna testiranja, kako kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

„Sistem ‘NS patrol’ koji koristi Gradska uprava za inspekcijske poslove, sektor Komunalne milicije, od 1. januara je stavljen u test upotrebu i svakodnevno se testira u svim uslovima rada. Još uvek je u postupku probni period sistema, a tačan datum početka rada je teško odrediti, ali će građani biti blagovremeno obavešteni“, kažu u inspekciji za 021.rs.

Grad očekuje da će prvih dana biti pisano i po 1.000 prekršaja dnevno, a nedavno je završen tender na kome je Pošta Srbije dobila posao da odštampa i potom dostavi 200.000 kazni.

Za nedozvoljeno parkiranje na ulici ili bilo kojoj drugoj saobraćajnoj površini kazna će biti 5.000 dinara, a za parkiranje na zelenoj površini 25.000 dinara.

Ukoliko se plati u roku od osam dana, kazna je upola manja, a uvedena je i globa od 20.000 dinara za pokušaj skrivanja registarskih tablica.

Takođe, postoji i kazna od 25.000 dinara za vlasnika ukoliko u roku od osam dana od dana saznanja, za učinjen prekršaj ne dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje upravlja vozilom i dokaz kojim se može utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja.

Novčane kazne su znatno više za pravna lica.

Izvor: 021.rs

Novosadsko „oko sokolovo“ brže, jače, bolje od beogradskog: Doskočili i prikrivenim tablicama