in

Novosadski aktivisti osnovali Građanski pokret “Bravo!”, program predstavljaju na Dan grada

Novosadski aktivisti osnovali Građanski pokret “Bravo!”, program predstavljaju na Dan grada

Novi novosadski Građanski pokret „Bravo!“ nastao je od pojedinaca okupljenih na Limanu, Novom naselju i Telepu, preko slobodnih mesnih zajednica i protesta protiv Rio Tinta, Generalnog urbanističkog plana i uništavnja Šodroša. Kako su saopštili, pokret će biti predstavljen u sredu, 1. februara, na Dan Grada Novog Sada.

– Organizovanjem u građanski pokret, borci i borkinje žele da uz pomoć i podršku građanja izađu na crtu ljudima koji znaju samo za uništavanje i nasilje, navode iz Pokreta.

U programu Pokreta dostavljenom medijima, navodi se da je njihova vizija „slobodno, pravedno i solidarno društvo“, te „Novi Sad kao mesto za dostojanstven život svih njegovih građana i građanki“, piše 021.rs.

Programska platforma GP Bravo!, kako navode, zasnovana je na vrednostima slobode, dostojanstva, odgovornosti, solidarnosti, pravde, ravnopravnosti, hrabrosti i antifašizma.

Kao prioritete navode socijalnu i zdravstvenu politiku, zaštitu prirode, urbanizam, kulturu i obrazovanje, rodnu ravnopravnost, podsticajno okruženje za decu i omladinu, antifašistički i slobodarski duh Novog Sada.

Ističu da žele da nađu rešenja za iskorenjivanje siromaštva i beskućništva i da uspostave inovativne usluge koje doprinose dostojanstvenom životu osetljivih grupa u lokalnoj zajednici.

– Omogućujemo dostupne i poboljšane zdravstvene usluge u svim domovima zdravlja na teritoriji grada, uz pokretanje i kontinuirano sprovođenje programa zdravstvenog prosvećivanja i prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, navodi se u programu.

Životna sredina važna je stavka u programu, a u prvi plan ta platforma stavlja očuvanje biljnog i životinjskog sveta i ugroženih „pluća Novog Sada“ – Dunavca, Šodroša i Kameničke Ade, sa ciljem da se zaustavi „betonizacija grada“. Na listu prioriteta stavljaju rešavanje dva višedecenijska problema Novog Sada – preradu otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom.

Kako se navodi u programu, žele da odbace dominantni model „investitorskog urbanizma“ i uključe građane i strukovna udruženja u donošenje urbanističkih planova.

Cilj je i da se kulturni i obrazovni sadržaji učine dostupnim najširem krugu građana i građanki Novog Sada, ali i da se sprovode „transformativne lokalne politike koje menjaju stare, okoštale obrasce i obezbeđuju ravnomernu uključenost žena i muškaraca iz različitih društvenih grupa u donošenje odluka i razvoj Novog Sada“.

– U prvi pan stavljamo prilagođavanje grada potrebama dece i mladih i stvaramo uslove za harmoničan razvoj svakog dečaka i devojčice, mladića i devojke, navodi se u programu.

Na kraju, ističu da teže da vrate antifašistički i slobodarski duh Novog Sad u prvi plan, uz pojačanu brigu za spomenike i mesta stradanja i „suprotstavljanje svim pokušajima falsifikovanja istorije i normalizacije ideologije zla“.

Izvor: 021.rs

Aktivisti dočekali Mirovića povicima ispred Gradske kuće, za to vreme kineski radnici vršljali po kampu (VIDEO)