in

Novosadske NVO traže obeležje za ubijenog uličnog svirača

Novosadske nevladine organizacije pozvale su gradsku vlast da na adekvatnom mestu postavi dostojno, primereno i trajno umetničko obeležje uličnom sviraču Kristijanu Kostiću Blekiju, koji je pre nekoliko dana ubijen u centru tog grada.

„Umetničko obeležje Blekiju bilo bi ne samo simbol protiv nasilja i fašizma, već i znak pažnje za sve one gradjane koji su se u užasnim i surovim tranzicionim vremenima, u kojima je solidarnost ukinuta – našli na socijalnom dnu, svakodnevno ponižavani“, navodi se u saopštenju.

hapšenje, policija, privođenje, pritvor

Nevladine organizacije su sugerisale i da bi obeležje moglo da bude instalirano na mestima gde je Bleki najčešće sedeo i svirao, ili na mestu ubistva.

“Ovom prilikom zahtevamo i da se svirepi ubica primereno kazni, jer se mora poslati poruka da se jezive stvari kao ubistvo bespomoćnog uličnog svirača ne smeju dešavati, ni u Novom Sadu, ni bilo gde drugde”, piše u saopštenju.

Inicijativa je potekla od organizacija Vojvodjanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Omladinska studentska akcija, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti i Centar za održive zajednice.

Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo takođe je uputio predlog da uličnom sviraču Blekiju u Novom Sadu spomenik podignu “neki novi bolji ljudi”.

Upozorili su da je brutalni ubica mlađi punoletnik, koji je iz čista mira kao razbojnik presreo Blekija tražeći mu novac, a nakon što je dobio “samo” 390 dinara, iz hira ga je udarao i šutirao, nanevši mu povrede od kojih je Bleki ubrzo preminuo.

“Da, svi, baš svi smo krivi, naravno svako prema svojim mogućnostima i moći koju ima. Da, Bleki zaslužuje spomenik. Ali ne, mi ne zaslužujemo da mu ga podignemo. To će zaslužiti, jednog dana, neki novi bolji ljudi”, piše u saopštenju.

Reagovao je i LSV, koji u saopštenju navodi da “za veću bezbednost u Vojvodini nije dovoljno samo povećati broj policajaca”.