in

Novosađani poslali snažnu antiratnu poruku i podršku narodu Ukrajine

Novosađani poslali snažnu antiratnu poruku i podršku narodu Ukrajine

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina organizovala je danas (6. mart) skup podrške građanima Ukrajine i protest zbog agresije Rusije na tu zemlju.

– Najoštrije osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu i pozivamo građane Vojvodine i Srbije da se solidarišu sa ukrajinskom zajednicom u Vojvodini, građanima Ukrajine i građanima Rusije koji protestuju protiv rata, zbog čega su izloženi odmazdi vlasti – poručeno je sa skupa solidarnosti u Novom Sadu ispred spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku.

Na skupu je istaknuto da je podrška ukrajinskoj zajednici i snažna antiratna poruka Vojvodine, koja je kao zajednica različitih svesna kakvu pretnju po evropski sistem vrednosti predstavljaju hegemonističke politike.

Predstavnik Građanske Vojvodine Darko Šper rekao je da je Vojvodina posebno ugrožena kad zagospodare nacionalističke matrice, jer svaki nacionalizam predstavlja direktnu pretnju suživotu njenih brojnih nacionalnih zajednica.

– Zato je naša obaveza da danas iskažemo solidarnost sa vojvođanskom ukrajinskom zajednicom čiji sunarodnici iz matične države u kolonama napuštaju svoju zemlju spašavajući živote. Vojvodina ne može da sedi na dve stolice. Ona je zajednica različitih i antipod nacionalističkih projekata. Vojvodina je utočište. Pokažimo to sada i građanima Ukrajine – kazao je Šper.

Predstavnik ukrajinske zajednice Miroslav Hočak rekao je da je već oko million i po izbeglica napustilo Ukrajinu i pozvao građane Vojvodine i Srbije da se uključe u humanitarne akcije pomoći ljudima koji su bili primorani da napuste svoje domove.

– Ukrajinska dijaspora se aktivirala da pomogne građanima Ukrajine i Nacionalni savet Ukrajinaca organizuje prikupljanje pomoći. Pozivam vas da se priključite toj akciji. Hvala svima koji nas podržavaju – kazao je Hočak.

Olivera Radovanović iz Građanske Vojvodine kazala je da ključna poruka skupa solidarnosti glasi da se zaustavi rat.

– Ratu, ne! Dolazim iz porodice koja je ratovala protiv nacizma. Znam šta je nacizam. Putin laže, kaže da je napao Ukrajinu zbog nacizma! To je laž! Mi stojimo ovde da pokažemo da stojimo sa građanima Ukrajine i sa ukrajinskom zajednicom u Vojvodini. Ovo nije smelo da se dogovdi. Dole Putin! Smrt fašizmu – kazala je ona.

Predstavnici ukrajinske zajednice na skupu su emotivno reagovali na poruke, a u znak solidarnosti sa svojim sunarodnicima su pevali ukrajinsku himnu.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar grašanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturnu komunikaciju i Zelena mreža Vojvodine.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu

Izvor: Beta

Iz Ukrajine za 11 dana izbeglo oko milion i po ljudi