in

Novinarska udruženja: Nedopustivo udaljavanje novinara sa suđenja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je protestovalo zbog incidenta sa udaljavanjem novinara sa suđenja u Osnovnom sudu u Novom Sadu u utorak, 17. maja, navodi to udruženje u saopštenju. “Sudovi moraju da obazbede nesmetan rad novinarima u skladu sa zakonom jer jedino na takav način može da se s jedne strane obezbediti dobra informisanost javnosti, a sa druge strane, transparentnost rada sudova”, poručuju iz Nezavinsog uduruženja novinara Srbije.

Kako navode, novinarkama portala 021.rs Dragani Prici Kovačević i koleginicama iz Zelene patrole danas nije omogućeno prisustvo suđenju u sporu između suvlasnice građevinske kompanije “Galens” Sanje Petrić i aktivistkinje Dragane Arsić.

Suđenje nije bilo zatvoreno za javnost, a ročište je ubrzo nakon odluke sudije da ograniči prisustvo javnosti i odloženo.

“Upozoravamo pravosudne organe da je takav odnos prema novinarima nedopustiv, ali i veoma opasan i za pravosudni sistem, jer se uskraćivanjem javnosti u sudskim postupcima urušavaju osnovni principi vladavine prava”, navodi NDNV.

Posebnu zabrinutost, navode, izaziva činjenica da je novinarke prilikom udaljenja iz suda legitmisala sudska straža.

Objašnjenje koje je Radio 021 dobio nakon incidenta da su novinarke udaljene jer sudnica nije bila dovoljno velika, nije dovoljno, navodi NDNV.

“U obavezi je suda da poštuje zakone i omogući javnost suđenja, a posebno u sporovima za koji postoji naročit interes javnosti. Upravo je suđenje sa kojeg su novinarke udaljene jedan od tih, jer su sa dosadašnjih ročišta mediji redovno izveštavali. A reč je o suđenju aktivistkinji Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” Dragani Arsić po jednoj od pet tužbi suvlasnice Galensa protiv nje, navedenog pokreta i udruženja građana “Fruškać”, a za koje advokat odbrane navodi da predstavljaju klasične SLAPP tužbe”, navodi NDNV.

NDNV poziva pravosudne organe da deluju isključivo u skladu sa zakonima i da ne podležu pritiscima moćnika, jer će jedino na taj način obezbediti nezavisnost sudske vlasti i poverenje građana u pravosudno sistem.

NUNS: Sudovi moraju da obezbede nesmetan rad novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra zabrinjavajućim odluku suda da udalji novinare iz sudnice.

Novinarka portala 021.rs, Dragana Prica Kovačević, i zainteresovani građani koji su želeli da prate jušerašnje suđenje aktivistkinji Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, Dragani Arsić, po tužbi suvlasnice “Galensa”, Sanje Petrić, udaljeni su iz sudnice i legitimisani, podsetilo je ovo udruženje.

Nakon što je pravni zastupnik suvlasnice Galensa, Sanje Petrić, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, suđenje je zatvoreno za javnost, a ubrzo potom i odloženo.

Novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević kaže da se nikada ranije nije dešavalo da novinari budu izbačeni iz same zgrade suda i pritom budu legitimisani.

“Takođe, veliki problem je što smo, nakon pisanja sudu, dobili odgovor gde su oni potpuno ignorisali činjenicu da smo mi udaljeni iz zgrade suda. Samo su rekli da nismo pušteni u sudnicu jer nije bilo mesta, dok na pitanja zašto smo udaljeni i legitimisani nisu odgovorili”, navodi novinarka.

Ovo nije prvi put, dodaje ona, da novinarima pokušavaju da zabrane ulaz na suđenja aktivista sa Galensom.

“Generalno problem sa tim suđenjem, što se već neko vreme dešava, je da pokušavaju da isključe javnost i stalno nam komplikuju ulaz, što nas navodi da sumnjamo da neki imaju veća prava nego drugi. Inače se ne dešava tako nešto i zbog toga je ovo specifičan slučaj”, kaže Dragana Prica Kovačević.

Suvlasnici “Galens-a” su podneli više tužbi protiv aktivistkinje Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” Dragane Arsić, navedenog pokreta i udruženja građana “Fruškać”. Suđenja u ovim slučajevima su od posebnog interesa za javnost, jer, prema rečima advokata odbrane, predstavljaju klasične SLAPP tužbe, tj. strateške tužbe protiv učešća javnosti. Ove tužbe se zapravo podnose sa ciljem zastrašivanja, opterećivanja, kažnjavanja ili uznemiravanja tuženog zbog javnog govora protiv tužioca, čiji su predmet pitanja od opšteg interesa.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra zabrinjavajućim ovakav postupak suda i poziva sudove da omoguće prisustvo javnosti u slučajevima kada ona nije isključena iz zakonskih razloga. Sudovi moraju da obazbede nesmetan rad novinarima u skladu sa zakonom jer jedino na takav način može da se s jedne strane obezbediti dobra informisanost javnosti, a sa druge strane, transparentnost rada sudova.