in

Novi protesti u Novom Sadu, Nišu i Jagodini u petak u 19 časova

Novi protesti u Novom Sadu, Nišu i Jagodini u petak u 19 časova

Novi protestni skup “Srbija protiv nasilja” u Novom Sadu održaće se u petak 14. jula, u Katoličkoj porti, sa početkom u 19 časova, saopštili su iz “Zajedno za Novi Sad”.

Učesnici protesta će posle okupljanja krenuti u protestnu šetnju trasom koja preko Trga slobode, Pozorišnog trga i ulice Pavla Papa vodi do zgrade Policijske uprave na uglu ulice Pavla Papa i Bulevara oslobođenja.

Ispred policijske zgrade učesnici protesta govoriće o policijskoj represiji i nasilju prema građanskim i opozicionim aktivistima, navodi se u saopštenju.

„Tokom protesta ispred policijskog zdanja na crnom platnu biće istaknute krivične i prekršajne prijave koje su sadašnje vlasti podnele protiv aktivista, kao i fotografije na kojim se vide scene represije i nasilja nad građanima od strane vladajućeg režima. Takođe, biće ponovljeni zahtevi protesta i još jednom nedvosmisleno poručeno vladajućem režimu: Protesti se neće i ne mogu zaustaviti do ispunjenja postavljenih zahteva“, navode iz „Zajedno za Novi Sad“.

U Nišu će protest takođe biti održan u petak, u 19 časova, ispred kabineta gradonačelnice, nakon čega će se kolona uputiti ka Bulevaru Zorana Đinđića, kako bi i Nišlije koje žive u tom delu grada pozvali na protest, naveli su organizatori u saopštenju. Takođe, biće „simbolično blokirane ulice na Bulevaru“.

SSP Niš

„Okupićemo se ovog petka u 19 časova ispred kabineta gradonačelnice da zajedno pokažemo da Nišlije ne odustaju od zahteva zbog kojih stotine hiljada građana nedeljama šeta širom Srbije, ali i da je to mesto generator nasilja i govora mržnje“, dodaje se u najavi koju su potpisali Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno-Moramo, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret.

Protest će u petak biti i u Jagodini, takođe sa početkom u 19 časova.

Okupljanje će biti u centru grada, kod Fontane, a Jagodincima  će se obratiti Melanija Lojpur, članica platforme „Solidarnost-radnička prava“ i Lazar Maksimović, master vaspitač.

„Nakon obraćanja govornika krenuće se u protesnu šetnju parkom prema jagodinskoj gimnaziji i glavnoj pošti, duž ulice Narodnog fronta, prema Osnovnoj školi „Milan Mijalković“ do ulaska u Prvomajsku ulicu, gde će se skretanjem udesno izaći na glavnu ulicu Kneginje Milice, nakon čega će se šetnja završiti na polaznom mestu. Skup i šetnja su prijavljeni PU Jagodina, tako da očekujemo da policija obezbeđuje ovaj miran građanski skup, kako bi sve prošlo u najboljem redu što je želja organizatora i građana Jagodine“, kažu za N1  u Organizacionom timu jagodinskog protesta.