in

Novi napad na srpsku povratničku porodicu na Kosovu

Novi napad na srpsku povratničku porodicu na Kosovu

Kuća srpske porodice u selu Kovrage u opštini Istok na Kosovu obijena je, a iz nje je ukraden deo nameštaja, frižider, šporet, veš mašina, alat i posuđe, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Kako se navodi u saopštenju, incident se dogodio u utorak u kući povratničke porodice koja je više puta bila na meti napada tokom prethodnih godina.

„Povratničke porodice Srba često su na meti napada i o stepenu njihove ugroženosti govori i podatak da je stopa povratka Srba na Kosova i Methohije manja od dva odsto i najmanja je na jednom postkonfliktnom području“, navodi se u saopštenju kancelarije.

Oni su naveli da je od početka godine bilo duplo više napada na Srbe i njihovu imovinu u odnosu na isti period 2021. godine, kao i da to „jasno ukazuje da je na snazi antisrpska histerija, sinhronizovana sa izjavama političara iz Prištine, sa jasnom porukom da Srbi nisu dobrodošli na svojim vekovnim ognjištima“.

Porodicu je obišao predsednik privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević i istakao da će zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju pomoći da šteta bude nadoknađena.

Tagovi