in

Novi dan: Vukovar – 30 godina posle

Navršava se 30 godina od ulaska snaga JNA u Vukovar, čime su završene borbe za grad između tadašnje Jugoslovenske narodne armije i hrvatskog Zbora narodne garde koje su trajale 86 dana. Brutalni rat kojeg su pratili razaranje, smrt i zločini ostavio je duboku ranu u odnosima između Srba i Hrvata koja nije zacelila ni posle tri decenije.

Jesu li Srbi i Hrvati u Vukovaru uspeli da prevaziđu teško breme prošlosti? Ko i zašto kopa po starim ranama i da li je proces suočavanja s prošlošću završen ili još uvek traje? Može li Vukovar od mesta sukoba, postati grad pomirenja između Hrvata i Srba?

O tome u temi jutra na N1 govore Saša Ilić, pisac i kolumnista iz Beograda i Vesna Teršelić, hrvatska mirovna aktivistkinja i direktorka Documente – Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba.

Izgleda da srce zaista može biti slomljeno. Najnovija studija u SAD pokazala je da je kardiomiopatija ili sindrom slomljenog srca u porastu. Nalik je srčanom udaru i pokreću ga stresni događaji, najčešće gubici voljenih osoba i prekidi emotivnih veza. O emotivnosti, gubicima i našem srcu u pandemiji govoriće Iva Branković, psihoterapeut i kardiohirurg Miljko Ristić.

Tagovi