in

Novi dan: Mural “pod zaštitom države”?

Da li je mural osuđenom ratnom zločincu na fasadi jedne vračarske zgrade postao “spomenik pod zaštitom države”? Patimo li kao društvo od nedostatka savesti i hrabrosti da se suočimo sa prošlošću? Da li je Srbija nema na slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i zašto se smatra izdajom kada ne veličaš zločine? Ova pitanja otvaramo u temi jutra sa Markom Milosavljevićem iz Inicijative mladih za ljudska prava i Milivojem Bešlinom, istoričarom i istraživačem.

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, vodimo vas u Botaničku baštu „Jevremovac“ da saznamo više o cvetu Ramondi – vaskrsavajućem dragulju Balkanskog poluostrva.

Košarkaš Nikola Jokić kažnjen je neigranjem jednog meča zbog namernog guranja sa leđa igrača Majami Hita Markifa Morisa i novčanom kaznom. Moraće da plate i ostali izgrednici meča, uključujući i samog Morisa. U centru pažnje našla su se i braća dvojice košarkaša koji su razmenili nekoliko pretećih tvitova. I dok jedni kritikuju Jokića, drugi mu pružaju podršku, među njima i legenarni Šekil O’Nil. Da li je Jokić ispravno postupio ili je pokazao slabost zbog čega je sam sebi nacrtao metu? O tome u Novom danu govore, nekadašnji košarkaški reprezentativac i NBA igrač Željko Rebrača i sportski novinar Darko Plavšić.

Tagovi