in

Novi dan: Ko kontroliše beogradske splavove

Novi dan: Ko kontroliše beogradske splavove

Novogodišnja noć se za goste splava Fristajler završila neslavno, splav je potonuo, a gosti su evakuisani. Ko kontroliše beogradske splavove? Ko je odgovoran za to što se na splavu nalazilo i do tri puta više ljudi od dozvoljenog? I hoće li gosti splava moći da naplate odštetu? O tome u Temi jutra govore advokat Rodoljub Šabić i Nikola Jovanović iz Centra za Lokalnu samoupravu.

Štampu u prvom Novom danu u 2023. godini komentariše novinar nedeljnika Vreme i urednik portala vreme.com Andrej Ivanji.

Nacionalna ekološka asocijacija objavila je analizu rezultata automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji za 2022. godinu koja, kako kažu, pokazuje da je u Beogradu, Pančevu, Valjevu, Čačku, Novom Pazaru, Smederevu, Nišu, Pirotu, Kosjeriću vazduh prekomerno zagađen. Sa kakvim smo kvalitetom vazduha ušli u 2023. godinu proverava naša reporterka.

„Ako nisi liberal sa 25, nemaš srca, ako nisi konzervativan sa 35, nemaš mozga“ Ovo pravilo u politici se dosta dobro držalo do pojave milenijalaca. Poslednje istraživanje Fajnenšl tajmsa pokazuje da milenijalci u SAD i u Ujedinjenom kraljevstvu sve manje pokazuju tendencije ka konzervativnim politikama. Zbog čega je to tako, ali i kakva je situacija u Srbiji, pitamo Aleksandra Ivkovića sa portala European Western Balkans.

Kao što je pre tri godine u tajnosti divljački skinuta spomen-ploča Meši Selimoviću, tako je pre nekoliko dana i vraćena na zgradu u kojoj je živeo od 1973. i tu umro. Ovo nije prvi slučaj da spomen-table posvećene zaslužnim građanima budu demolirane. Šta to govori o odnosu našeg društva prema kulturnoj prošlosti? To će analizirati naša Tamara Urošević.

Tagovi