in

Nove kovid potvrde po EU pravilima od petka na portalu e-Uprave

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da je jučerašnja odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 sati da se prilagode tehnički sistemi Evropske unije.

– Što praktično znači da od petka ujutru očekujem novu elektronsku uslugu na portalu Elektronske uprave koja će podrazumevati izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti EU kompatibilni – kazao je Jovanović.

Naveo je da se novi sertifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

– Imaju poseban kju-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir – naglasio je Mihailo Jovanović.

Dakle od petka ujutru, sa portala e-uprave građani Srbije mogu da preuzmu nove digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Jovanović naglašava da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u sertifikat.

– Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, zemlje članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koja zemlja priznaje koju vakcinu. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji će biti i u tom EU sertifikatu – objasnio je Jovanović za RTS.

Naravno, i dalje važi stara potvrda, nju možete koristiti na teritoriji cele Srbije. Nova potvrda je namenjena onima koji planiraju putovanja u zemlje članice Evropske unije. Jovanović  najavljuje  i dve nove mobilne aplikacije vezane za sistem propusnica.

– Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika – naglasio je.

Naveo je da će građani Srbije sa novim sertifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban sertifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

Dodao je da će od sledeće nedelje i novi sertifikati biti dostupni za izdavanje u poštama širom zemlje.

Jovanović ističe da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto, kao i da je trenutno vakcinisano 56,7 odsto punoletnih građana Srbije.

– Trenutno je u Srbiji vakcinisano oko 56,7 posto punoletnih građana Srbije. Ono što je interesantno da je najviše onih u starosnoj grupi od 31 do 45 godina, što pokazuje da su konačno i mlađi građani krenuli da se vakcinišu, što je dobar put ka sticanju kolektivnog imuniteta – kazao je Jovanović.

Istakao je da u pojedinim lokalnim samoupravama ima pomaka u vakcinaciji.

– Imamo gradove i opštine kao što su Preševo, gde je 76 posto, Priboj 67, Mali Zvornik 64, Kladovo 63 i Beograd 61 posto punoletnih građana već vakcinisano. Nažalost, imamo i one koji su ispod 33 posto, to su Tutin, Lajkovac, Mionica, Novi Pazar, Ub i Ljig – rekao je Mihailo Jovanović.

Nevakcinisanima u Sloveniji zabranjena dostava, ali i preuzimanje hrane