in

Novaković o protestu podrške Rusiji: Upaljeni alarmi u Briselu

Novaković o protestu podrške Rusiji: Upaljeni alarmi u Briselu

Direktor Istraživačkog ”Isack” fonda i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za poglavlje 31, Igor Novaković, komentarišući protest podrške Rusiji održan u Beogradu, rekao je da je taj skup upalio određene alarme u Briselu.

Podsetimo, ispred spomenika caru Nikolaja u Ulici kralja Milana u Beogradu, u petak je održan „protest podrške ruskom narodu“ u organizaciji nekoliko desničarskih grupa. Okupljeni su skandirali poruke podrške Rusiji, koja je je započela vojnu invaziju na Ukrajinu. Učesnicima protesta su se sa bine obratili predstavnici ekstremno desničarskih organizacija

„Bio je dobro organizovan, sama činjenica da je neko napravio onoliku zastavu Rusije čini mi se da je iza toga stajala ozbiljna logistika, očigledno je bila namera da se postigne efekat i da je bitan u kontekstu trenutne izborne kampanje“, rekao je Novaković.

RSE, Radio Slobodna Evropa, sedište RSE Prag

Komentarišući gaženje zastave Evropske unije, Novaković navodi da je to poruka koja se odnosi na spoljnu politiku Srbije.

“U određenom delu EU se percipira kao ključna linija podele. To je bila ključna linija oko koje su se formirale Vlade Srbije. To je vododelnica oko koje se dele snage u Srbiji”, navodi.

A kako će na to reagovati iz Brisela? Novaković poručuje da su određeni alarmi već upaljeni.

“Nije to samo pitanje opredeljenja Srbije već i bezbednosti šireg regiona, počev od Zapšadnog Balkana pa do istočne Evrope i mogućeg prelivanja kriza iz Ukrajine, to se shvata ozbiljno. Prate se potezi vlasti kako bi videli kako će reagovati. Za sada ostaje na protestima i nije toliko ozbiljno, ali upalilo je alarme u Briselu”, dodaje Novaković.

Smatra da taj protest šalje lošu poruku, pre svega onima koji se osećaju ugoženim od Rusije.

“Postoji određeno razumevanje u državama članicama, ali već sedam-osam dana traje neformalna kampanja gde se izražava protest zbog neslaganja stavova Srbije. To će da se prelije i na elite i onda ćemo imati ozbiljnu situaciju. U Srbiji je održan jedini i najveći protest podrške Rusiji i situacija može da postane ozbiljna”, kaže on.

Na pitanje koliko Brisel još može da toileriše takvo ponašanje, Novaković je rekao da to zavisi od nekoliko činjenice.

“Prva je koliko će rat trajati, druga su izbori, jer kada su u kampanji države su nestabilne politički i ta logika se primenjuje na Srbiju. Ako se rat nastavi, neće biti prostora za Srbiju i neke stvari će morati da se urade. Ključne vododelnice su događaji oko kojih se oblikuje razvoj istorije, kao pad Berlinskog zida, 11. septembar a sada je to agresija Rusije na Ukrajinu. Na osnovu tog događaja će se formirati novi odnosi u Evropi. Smatramo da je bitno da rukovodstvo Srbije prepozna momenat i da nađe snage da se pridruži EU, jer tu politički težimo da budemo”, rekao je Novaković.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici  RAT U UKRAJINI.