in

Nova zgrada Zavoda u Kraljevu gradi se 11 godina, PCR robot

Jedanaest godina je prošlo od trenutka kada je zgrada Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu stradala u zemljotresu. Šest godina je bila konzervirana, a onda se pre pet godina nastavilo sa gradnjom. I kad su svi pomislili da je konačno završena, pojavili su se novi problemi…

Zgrada od 2.300 kvadrata treba da bude opremljena savremenom opremom za analize i nameštajem. Ne samo što sredstva za opremanje još nisu obezbeđena, već više od šest meseci zgrada čeka tehnički prijem.

Zbog toga savremena PCR laboratorija već godinu dana stoji neraspakovana.

Kada je krajem 2020. godine iz inostranstva preko Vlade Srbije donirano šest najsavremenijih PCR laboratorija, kapaciteta 600 do 700 uzoraka za osam sati, kraljevački Zavod za javno zdravlje je bio jedan od njih. Međutim, ta oprema od tada stoji u magacinu.

“PCR robot je možda najbolji primer. Godinu dana imate najsavremeni aparat, koji trpi i stoji neraspakovan u novoj zgradi. U vreme kada imamo u Srbiji po 20.000 zaraženih dnevno. Taj Zavod radi PCR testiranja za jedan dobar deo Srbije, a mašina stoji neupotrebljena zbog ljudi koji su nesposobni da urade tehnički prijem za ovaj objekat više od pola godine”, kaže Ivan Matović iz Udruženja „Starosedeoci Kraljeva“

“Ona je prva koja će biti instalirana i spremna da Kraljevo dobije svoju PCR laboratoriju, kako bi bili potpuno nezavisni za dijagnostikovanje kovida, ali i drugih virusnih infekcija”, izjavio je Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu (ZZJZ).

Samo u gradnju zgrade uloženo je ukupno oko dva miliona evra, a koji ne obuhvataju njeno opremanje. Aleksandar Macan, direktor kraljevačkog zavoda, kaže za N1 da će za opremu biti potrebno preko 50 miliona dinara. Ali, taj novac tek treba da obezbedi Ministarstvo zdravlja.

“Preseljenje starog nameštaja koji je u međuvremenu delimično prepravljen pre jedanaest godina, koštaće oko pet miliona dinara. Mislimo da je to suluda investicija, i da bi trebalo uložiti u potpuno novo opremanje Zavoda”, rekao je Macan.

Teško oštećena u zemljotresu 2010, već naredne godine zgrada Zavoda za javno zdravlje je morala biti srušena. Krajem 2011. na istom mestu je počela izgradnja novog objekta. Ni posle jedanaest godina, još uvek se ne vidi konačan datum, jer Grad Kraljevo i menadžment Zavoda za javno zdravlje konstantno prebacuju odgovornost sa jednih na druge.