in

Nova zagrebačka žičara od 70 miliona evra puštena u pogon

Nova zagrebačka sljemenska žičara, vredna više od 70 miliona evra, trase duge preko pet kilometara kojom će putnici za dvadesetak minuta vožnje biti na vrhu Medvednice, puštena je u pogon.

Nova žičara povezuje Gračansko Dolje s vrhom Medvednice, preko jedine usputne stanice Brestovac.

Vazdušna trasa žičare iznosi više od 5.000 metara, radna brzina kretanja kabina je oko 4 m/s, tako da putovanje od donje stanice od vrha, Vidikovca, traje 22 minuta. Operativni kapacitet žičare je oko 1.000 putnika na sat koji se prevoze u 84 moderno i udobno opremljene kabine sa po 10 sedećih mesta.

Visinska razlika između donje i gornje stanice je 754 metra, a visine stubova koji nose žičaru, zbog zahtevnosti terena, iznose od šest do 43 metra.

Vlasnik žičare, koji će upravljati i održavati pogon žičare, je Zagrebački električni tramvaj (ZET), koji ima tradiciju dugu 131 godinu javnog prevoza u gradu Zagrebu.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u svom obraćanju je napomenuo da je sljemenska žičara projekt koji je izazvao brojne kontroverze zbog dimenzija i primerenosti kapaciteta Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske.

Izvor : Anadolija/Stipe Majić

„Kritikovao sam i preplaćenost, odnosno povećanje cena radova nakon što je projekt započeo s izvođenjem radova, međutim ironija sudbine je odlučila da ću upravo ja biti taj koji će otvoriti žičaru”, kazao je Tomašević.

Dodao je da je u osam meseci njegovog mandata uloženo puno napora da se projekt žičare završi.

„Žičara će koštati oko 537 miliona kuna (71,6 miliona evra), to je novac koji nije realno da će ikada biti vraćen, ni jedan posto od te investicije, od prihoda koje će žičara ostvarivati, bilo kroz cenu karata, bilo kroz naplatu parkinga ili iznajmljivanja poslovnih prostora u sklopu ovih objekata”, kazao je Tomašević.

Dodao je da će operativni troškovi žičare, uprkos kartama, i dalje trebati subvenciju iz gradskog budžeta, a kredit za žičaru vraćaće se kroz narednih 12 godina kroz porez i druge namete.

„Zato mislim da je primereno da za građane grada Zagreba, koji pune budžet, karta bude jeftinija u odnosu na posjetitelje Zagreba”, rekao je Tomašević.

U prvih mesec dana rada žičare cene karata biće nešto niže, promotivne, a potom će žičara ponovo kraće vreme biti zatvorena radi servisa.

Za odrasle građane Zagreba, odnosno osobe koje u Zagrebu plaćaju porez, karta u jednom smeru koštaće, nakon promotivnog perioda od mesec dana, 40 kuna (5,3 evra), a povratna karta 70 kuna (9,3 evra).

Za mlade između 15 i 24 godine i za starije od 65 godina, cena za jedan smer biće 25 kuna (3,3 evra), a povratna karta 40 kuna (5,3 evra).

Izvor : Anadolija/Stipe Majić

Najviše cene karata biće za one koji nisu iz Zagreba. Odrasli će za jedan pravac plaćati 75 kuna (10 evra), a povratnu 125 kuna (16,6) evra. Za mlade i starije cena će biti 50 za jedan, odnosno 75 kuna za oba smera (6,6 kuna odnosno 10 evra), a za decu i invalide 20, odnosno 30 kuna (2,6 odnosno četiri evra).

Stara sljemenska žičara vozila je na istoj, nešto kraćoj trasi od današnje, u periodu od 1963. do 2007. godine, kada je zatvorena zbog isteka bezbednosnih dozvola i narušene infrastrukture.