in

Nova vlada sa novim premijerom

Vladajući Demokratski front (DF) uputio je partnerima iz vladajuće većine novu platformu sa predlozima za prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori, koja podrazumeva da bude izabrana nova vlada sa novim premijerom.

Oni traže da Vlada bude sastavljena od predstavnika tri pobedničke koalicije i da odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima.

DF je spreman da za mandatara podrži pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija Mir je naša nacija ili Crno na bijelo, navodeći da premijer Zdravko Krivokapić kojeg su oni predložili nije ispunio ni njihova ni očekivanja javnosti.

Naveli su da u novu Vladu treba da se uključe „autentični predstavnici manjinskih naroda i to, za razliku od dosadašnje prakse, na odgovornim pozicijama, od opšteg značaja za čitavu zajednicu“.

Insistiraju da se pregovori vode brzo i efikasno, bez ikakvih uslovljavanja sa bilo čije strane i da se završe do 10. decembra.

„Nakon postizanja dogovora, sastavio bi se koalicioni sporazum koji bi precizno definisao međuosobne odnose i utvrdio pravila funkcionisanja vladajuće većine. Sastavni deo sporazuma je i dogovor o izglasavanju Tužilačkog saveta, budžeta, Zakona o popisu stanovništva, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama. Sastavni deo sporazuma bi bio i dogovor oko donošenja drugih zakonskih rešenja, u cilju deblokiranja i unapređenja funkcionisanja institucija sistema“, saopšteno je na konferenciji za medije.

Članice vladajuće koalicije su do 1. novembra pregovarale o rekonstrukciji Vlade, nakon čega je DF odustao i pokrenuo inicijativu za izbor nove vlade.

Tada je iz DF-a poručeno da će sve predloge Vlade ka Skupštini nadalje smatrati nelegitimnim, uključujući i predlog budžeta.

DF je od samog početka formiranja Krivokapićeve Vlade, u decembru prošle godine, iznosio teške optužbe i izražavao nezadovoljstvo što u toj Vladi nema nijednog predstavnika ove političke grupacije.

Do kulminacije je došlo u junu kada je, na inicijativu premijera, razrešen ministar pravde Vladimir Leposavić zbog negiranja genocida u Srebrenici.

U međuvremenu se sve otvorenije govori o formiranju manjinske vlade koju bi podržala Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića, a u koju bi ušla URA Dritana Abazovića i manjinske stranke.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je pre nekoliko dana da da nije razgovarao sa predsednikom države Milom Đukanovićem oko formiranja manjinske vlade.

„Manjinska vlada kao opcija postoji, ja ne znam kako se do nje može doći, jer postojeća vlada funkcioniše uprkos problemima. I moje kolege sa pravom, pa i mi, razmišljamo o nekim modalitetima. Da li može da se napravi manjinska, politička, tehnička, rekonstrukcija… Postojalo je više modaliteta“, kazao je Abazović novinarima.