in

“Ništa taj čovek iz istorije nije naučio”

Hrvatske vlasti saopštavaju da još nisu dobile zvanične informacije o podizanju i potvrđivanju optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnih ratnih zločina iz Oluje. Nakon što je ta vest juče objavljena u više domaćih medija, jedan od pilota Danijel Borović izjavio je da čeka odgovor svoje države. Mišljenja su razmenili i zvaničnici dveju zemalja.

Sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota po kojoj ih tereti da su na području BiH, nakon Oluje, raketirali izbegličku kolonu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema ništa protiv Hrvata, ali podržava podizanje optužnice.

„Nisam tužilac za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je neko imao hrabrosti posle 27 godina da traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i ubijene srpske starce, posebno za ubijenu srpsku decu“, rekao je Vučić.

U Hrvatskoj optužnicu nitko još nije zvanično primio. Danijel Borović, jedan od optuženih pilota, čeka šta će sada Hrvatska da ičini.

„Nema nikakvih novih momenata osim što znam da je potvrđena što se isčekivalo, ja sam to očekivao, sada se čeka ono što treba napraviti naša država, tu mislim na izjavu premijera Plenkovića koji je rekao da Hrvatska zna kako će zaštiti svoje ratne pilote“, kaže Borović.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ponavlja da Hrvatska stoji iza svojih pilota.

„Hrvatska će zaštititi naše pilote, smatram da je ta optužnica pravno neutemeljena, isključivo je političke prirode, mi ju odbacujemo i povući ćemo sve potrebne korake kako bi zaštitili naše građane“, poručuje Jandroković.

Za zvanični Beograd reč je o isključivom zadovoljavanju pravde.

„Nadam se da će zločinci odgovarati, oni koji su stvarno ubijali decu i proglašavani posle za junake. A da vam padne na pamet da odete na grob, poklonite se i stavite cvet“, kaže Vučić.

To su Vučićeva posla, odgovara Jandroković. „Ništa taj čovek iz istorije nije naučio, to što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa, upravo suprotno“, ocenjuje on.

Nakon Oluje, Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo jeste sprovodilo akcije i u BiH. I pojedine nevladine organizacije, ali i Haško tužitilaštvo sprovodili su istrage o raketiranju kolone u kojoj su uz izbeglice, kako tvrdi hrvatska strana, bile i vojne snage koje su se povlačile, ali tada nisu utvrđeni elementi ratnog zločina, niti je ovaj slučaj bio deo suđenja hrvatskim generalima u Hagu zbog zločina koji su se dogodili posle Oluje, podseća N1 Zagreb.