in

Nismo delegirali ministre da prisustvuju proslavi Dana RS

Nismo delegirali ministre da prisustvuju proslavi Dana RS

Vlada Crne Gore saopštila je da nije delegirala ministre finansija i pravde Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača da prisustvuju obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

„Vlada nije razmatrala platformu za predmetnu posetu, odnosno da ista nije ni bila kandidovana za razmatranje i usvajanje od strane resornih ministara“, saopštila je Vlada podgoričkom radiju „Antena M“.

Damjanović i Kovač su prisustvovali u nedelju svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, što je oštro kritikovala opozicija u Crnoj Gori.

Na takav potez dvojice ministara reagovala je ranije danas zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH, ministarka inostranih poslova te zemlje Bisera Turković.

Ona je, kako prenose sarajevski mediji, uputila protestno pismo premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, uz ocenu da prisustvo dvojice ministara „neustavnom i diskriminirajućem“ Danu RS, „narušava međususedske odnose dve države“ i „predstavlja čin nepoštovanja institucija BiH“.

Vlada Crne Gore je ranije danas, u odgovoru na pitanje „Antene M“ navela da „neupitno poštuje celovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju“.

„Crna Gora poštuje sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kao i sa entitetom Republika Srpska, sarađuje na nivou i u obimu koji su definisani ustavima i zakonima dve države“, zaključuje se u reagovanju Vlade.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ranije je saopštio da je svečanoj akademiji prisustvovao u ličnom svojstvu.

Bisera Turković uputila je ranije danas protestno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Abazoviću.

„Dozvolite da Vas podsetim da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak BiH, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, koji su presuđeni na međunarodnim sudovima. Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice Severnoatlanskog saveza NATO pristali prisustvovati svečanosti na kojoj je dodeljen orden Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije koja sprovodi agresiju na Ukrajinu“, navela je Turković u protestnom pismu.

Ona je dodala da su „zvaničnici Crne Gore uvek dobrodošli“ u BIH , ali da je „ključni uslov za saradnju međusobno poštovanje, te uvažavanje odluka sudova i relevantnih institucija prijateljskih država“.

Prethodno je opozicija u Crnoj Gori oštro osudila prisustvo dvojice ministara ocenjujući da je takav potez „potvrda antievropskog karaktera“ vlade premijera u tehničkom mandatu, „prvorazredni međunarodni skandal“, kao i „jačanje saradnje sa proruskim (predsednikom RS Miloradom) Dodikom“.