in

Nisam upoznat s pismom članstvu SsS, ne podržavam napisano

Profesor u penziji Čedomir Čupić i član Saveta Skupštine slobodne Srbije (SsS) saopštio je danas da nije bio upoznat sa pismom koje je poslato članstvu SsS-a, a u kojem ono mora da se odluči da li se slaže sa izlaskom te organizacije iz koalicije “Ujedinjena Srbija”, koja je okupljena oko SSP, DS i Narodne stranke. “Iako sam član Saveta Skupštine slobodne Srbije, nisam bio upoznat sa tekstom obraćanja Saveta članstvu. Izlaskom teksta u javnost, sa potpisom Saveta, podrazumevalo bi se da sam ga kao član podržao. Međutim, ja ne podržavam ni tekst, ni način na koji je sastavljen, a da nisam imao nikakav uvid ni saznanje da on postoji”, rekao je Čupić.

Skupština slobodne Srbije osudila je ranije danas objavljivanje internog pisma upućenog članovima te organizacije u kom Savet SsS iznosi razloge za izlazak iz opozicione koalicije oko Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke i Demokratske stranke (DS).

„Misiju Skupštine slobodne Srbije definisali su inicijatori njenog osnivanja, među kojima sam bio i ja. Prema toj misiji, Skupštine slobodne Srbije trebalo je da stručno osmisli i ponudi opoziciji preduslove i uslove za slobodne i fer izbore, da radi na ujedinjenju istinske opozicije, one koja je bojkotovala izbore 2020. godine, da pomogne stručno u sastavljanju i predlaganju zakona prema kojima više niko i nikada neće moći da uzurpira vlast u lične i posebne svrhe, kao i da pruži stručnu pomoć oporavljanju razorenih državnih institucija“, naveo je Čupić u saopštenju.

Kako je naveo, kalkulacije oko budućih poslaničkih mesta i poslaničkih klubova, kao i novčanih sredstava dobijenih na osnovu toga, nisu bile među ciljevima Skupštine slobodne Srbije kada je ona formirana.

“Smatrao sam da su članovi Skupštine slobodne Srbije ljudi koji su se profesionalno pokazali i dokazali i kojima je stalo do njihovog moralnog zdravlja. Pominjanje kalkulacije u tekstu Obraćanja iznenadilo me je i začudilo. Naravno, svako od nas u Skupštine slobodne Srbije ima pravo na lični izbor kada mu neka od opozicionih stranaka ponudi da se nađe na izbornoj listi. Za mene je neprihvatljivo da Skupština slobodne Srbije bude nečiji koalicioni partner, jer ona nije ni pokret ni stranka, nego udruženje sa jasno definisanom misijom. Prema tome, neprihvatljiv je grupni zahtev opoziciji da se Skupštini slobodne Srbije omoguće mesta na izbornoj listi i da se od opozicije zahtevaju pisane garancije za formiranje posebnog poslaničkog kluba, kao i za udeo u novčanim sredstvima na osnovu poslaničkih mesta”, saopštio je Čupić.

Dodao je i da će o svom daljem učešću u Savetu i članstvu Skupštine slobodne Srbije “odlučiti u narednim danima”.