in

Nisam imao kontakt sa ruskim zvaničnicima, od čega da se distanciramo?

Nisam imao kontakt sa ruskim zvaničnicima, od čega da se distanciramo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po pitanju rata u Ukrajini da ne zna oko čega Srbija treba da se distancira. “Kakve veze mi imamo sa sukobom u Ukrajini, šta je Srbija uradila pogrešno? Kod nas nema ljubavi i mržnje, kod nas ima međunarodnog prava. Što se tiče ličnih kontakata, nisam imao nijedan kontakt sa ruskim zvaničnicima, ne znam od čega bih se distancirao. Kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet po pitanju Srbije, baš tako i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, i nije se izjasnila protiv. U Generalnoj skupštini UN smo podržali da je neprihvatljivo ugrožavanje teritorijalnog integriteta, to su norme međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija ostati na toj poziciji.

„Mogao bih da govorim ko sankcije uvodi ili ne uvodi, želim da kažem Srbija ni na koji način ništa nije uradila što bi povredilo Ukrajinu. Srbija ne izaziva nikakve sukobe, nikome ne preti, nastaviće da se ponaša odgovorno. Ako je nekome lakše da za sve okrivi Srbiju ni krivu ni dužnu, onda ok. Ali, to nema baš mnogo smisla i nije fer. Imamo vrlo jasan i određen stav, to nismo krili. Tešku odluku protiv koje je bila većina stanovništva sam lično saopštio i nisam se krio“, dodao je predsednik Vučić posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je slanje dobrovoljaca u Ukrajinu, a predsednik Srbije je rekao da je učešće na ukrajinskom ratištu kažnjivo po Krivičnom zakonu Republike Srbije.

“Učestvovanje u bilo kakvim sukobima, koji ne znači odbranu teritorijalnog integriteta Srbije je kažnjivo, to ćemo da pojačamo i veoma ćemo ih strogo kažnjavati. Čuvaćemo mir i stabilnost u regionu, uvek ćemo poštovati norme međunarodnog i javnog prava”, rekao je Vučić.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi