in

Niko u BiH ne želi da uvuče Srbiju u sukob

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da u Bosni i Hercegovini ne postoji niko ko želi da Srbiju uvuče u sukob.

„Ja ne primećujem, a mogu govoriti samo za BiH, da ovde postoji bilo ko, bilo kakva organizovana snaga, koja priželjkuje da sad Srbija uđe u neku vrstu sukoba u BiH“, kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

On je istakao da je BiH stalo do toga da se „stvari odvijaju na miran način, a ne da se ide u sukob“.

“Malo je potrebno da dođe do sukoba. Za rat i za sukob nije potrebno dvoje. Potrebno je jedno dovoljno ludo da krene u to. Ne postoji takva namera ikoga u BiH, koji bi želeo da uvuče Srbiju ili bilo koga u sukob”, kazao je Komšić.

On je to rekao komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da države regiona, uključujući i Sarajevo, žele da uvuku Srbiju u sukob.

Komšić je istakao da “ne bi pridavao puno važnosti tome što je rekao predsednik Vučić”, jer se nalazi u finišu izborne kampanje, a u kampanji “političari svašta pričaju”.

Prema njegovim rečima, predizborna kampanja u Srbiji dešava se u vrlo nezgodnom trenutku.

“U trenutku kada je on raspisivao izbore, sigurno nije pretpostavljao da će doći do agresije Rusije na Ukrajinu. Pred njega je stavljen težak izbor. Da odluči na čijoj je strani. Na strani Rusije, na strani Zapada, odnosno EU sa zapadnim saveznicima”, naveo je Komšić.

Dodao je da je Vučić “majstor dramatike”, majstor da predstavi “kako je uvek nešto ugroženo, kako je on ugrožen, kako je Srbija ugrožena”.

Komšić smatra da Vučić od toga “pokušava od toga napravi priču”.

“Ta priča će mu pomoći da anulira i ono za što ga opozicija proglašava izdajnikom, a to je glasanje u UN, kontakti, komunikacija sa Zapadom, gde se od njega traži i da se priključi politikama, sankcijama i merama koje Zapad poduzima protiv Rusije”, kazao je član Predsedništva BiH.

Zato on, kako je ocenio, pravi dramu.

“Situacija je, govori, teška, teško je njemu, ostario je u jednom danu deset godina… Nama koji smo u politici i koji to po prirodi posla pratimo, ne samo u BiH, već šta se dešava u regiji, nama je to očekivano ponašanje predsednika Vučića”, naveo je Komšić.

On je još jednom ponovio da BiH ne želi nikoga da uvuče u sukobe.

“Mi u BiH najbolje znamo, nažalost, šta je rat, sukob i šta je živeti i preživeti u takvim okolnostima”, zaključio je Komšić.