in

Niko nema pravo da zaboravi

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić položio je venac na spomen-obeležje na pijaci Markale povodom 28 godina od kada je 68 Sarajlija stradalo, a više od 140 ranjeno od ispaljene granate sa položaja vojske Republike Srpske.

“U ime one generacije koja je prošla sve to u ratu u BiH, pogotovo u Sarajevu. U ime porodica onih koji su nastradali i u ime budućih generacija, mislim da niko nema pravo da zaboravi. Svako će se prema tome odnositi na način koliko to koga pogađa i to je ljudski, ali niko nema pravo da zaboravi ono što se dešavalo i Sarajevu i Bosni i Hercegovini, uključujući i ovaj zločin nad građanima Sarajeva“, rekao je Komšić.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajeva, kazao je da živimo u vremenu paralelnih stvarnnosti.

“Neverovatno je da nešto što je utvrđeno kao činjenica na sto različitih načina, neko kaže da ne veruje da se dogodilo. I to se dešava u mnogo sfera života”, kazao je.

Adis Ahmetović, zastupnik u nemačkom Bundestagu, kazao je da ga je jako šokiralo što je više od hiljadu dece izgubilo život u Sarajevu tokom rata.

“To je nešto što se nikad više ne sme dešavati. Zato sam danas došao da budem tu kao nemački političar i član najveće partije u Bundestagu”, kazao je.

Na sarajevskoj pijaci Markale danas se obeležava “Dan sećanja na sve ubijene i ranjene tokom agresije na glavni grad BiH i opsade grada u periodu od 1992. do 1995. godine”, kao i 28. godišnjica stradanja Sarajlija na pijaci Markale.

Pre 28 godina, sa položaja vojske RS na na području Mrkovića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 milimetara od koje je smrtno stradalo 68 stanovnika Sarajeva, a 142 osobe su ranjene.

Tagovi